Kommande evenemang:
- Arbetsdag på Persgården Lördag 12 april kl 9-11
Vårstädning ute och inne. Ta med redskap. Kaffe och kaka serveras.
- Vandring utmed Kulturstigen Torsdag 22 maj kl 17
”Den biologiska mångfaldens dag” firar vi! Joakim Lilja leder vandringen och berättar om naturen. Start Persgården. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen. Kaffe efteråt.
Stort bidrag till smedjan!
Förra året sökte vi förgäves om pengar från Riksantikvarieämbetet till vårt projekt med att få en fungerande smedja i det gamla körhuset som ligger precis där man svänger in på Persgården - mitt i Karleby. I år sände vi in en ännu bättre ansökan och blev jätteglada då vi fick del i de 16 miljoner som var avsatta till kulturarvsprojekt i landet. 136 ansökare utav 360 fick bidrag. Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening fick vad vi sökte om - 108.000 kr till handikappanpassning, renovering av verktyg och maskiner, reservdelar och delar till ässjan samt medel till att ta fram en broschyr och annat material till en utställning. Projektets budget är inte riktigt i hus ännu. Tidigare har vi fått 20.000 kr från Sparbanksstiftelsen Alfa till byggeriet. Men det kvarstår att söka hjälp och fler pengar till själva byggandet av ässjan och skorstenen.
I smedjan kommer det bland annat att finnas en ässja med tillhörande bälg och verktyg, en borrmaskin och en fjäderhammare. Fjäderhammaren kommer drivas av en elmotor men det är tanken, att vi skall kunna visa den tillsammans med den gamla råoljemotorn från Regulax i Leksberg. En råoljemotor är en rätt enastående motor då den kan köra på olika typer bränsle - också miljövänlig animalisk eller vegetabilisk olja.
Dagens bild från föreningens bildarkiv.

Motiv: Konfirmation 1966
Personer: Präst Ragnar Ernås.
Fotograf:
Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.