Kommande evenemang:
- Söndag
24 november
Kl. 13 - 16 -
Jul på Persgården.
Traditionell julmarknad med hembakat o hantverksförsäljning
Kaffe, korv och glögg serveras.
- Torsdag
20 mars. Kl 18 -
Årsmöte på Marci Hus
Arkeolog Claes Theliander berättar om Kapellplats-projektet i Karleby
Föreningen bjudet på kaffe
Årsmötet den 23 mars 2022
ULLERVAD LEKSBERGS HEMBYGDSFÖRENING. Ordförande Truls Wiberg hälsade välkommen och inledde årsmötet med en genomgång av de viktigaste händelserna under 2021. Under våren ställdes de flesta planerade aktiviteterna in på grund av det osäkra läget med covid-19, inte ens det traditionella midsommarfirandet på Persgården kunde genomföras. Sommartid inbjöds till våffelcaféer utomhus. Under hösten ordnades utställningar, friluftsgudstjänst, linberedningsdag, föredrag om Kapellplatsen, loppis, firandet av Grynkorvens dag samt den traditionella julmarknaden. Utmed Kulturstigen har frågesport lockat många vandrare ut i naturen. En årsskrift med artiklar om bygden har tagits fram. Åke Möllers bok om Mariestads historia har utsetts till årets hembygdsbok av Sveriges Hembygdsförbund. Föreningen planerar för en smedja på Persgården, samt för ett historiskt projekt på Kapellplatsen. Truls Wiberg omvaldes till ordförande. Till ordinarie ledamöter utsågs Mats Karlsson, Helena Billerdahl (kassör), Gunilla Broberg (sekreterare), Jan Rönnholm, Karin Lann, Sture Hallén, till ersättare Åke Möller, Ninni Stabäck, Lotta Johansson, Johannes Ekström. Årsmötet avslutades med ett föredrag av Thomas T. Ohlsson om Norsk motståndsrörelse i Sverige under andra världskriget.
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1960Motiv: Tidavads skola med elever från Ullervad, Tidavad och Låstad Klass. 5-6 1960
Personer: Övre rad..fr.v. Lennart Gustavsson, Jan Olof Berglund, Börje Svanteson, Jonny Envall, Stig Johansson, Thord Berg, Jan Klahr, Sven-Åke Samuelsson, Douglas Gustavsson, Inge Dahl, Håkan Svensson.Mellersta rad. Fr.v. Kjell Hermansson, Göran Andersson, Rolf Berg, Per Thorold, Eva Hasselroth, ?, Harriet Berglund, RosMarie Andersson, Stina Rydberg, Gull-Marie Elmstrand, Ulla-Britt Alfredsson.Sittande fr.v. Marianne Wilsson, ?, Birgit Andersson, Irene Rosell, ?, Lena Olsson.
Fotograf:
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.