Kommande evenemang:
- Söndag
24 november
Kl. 13 - 16 -
Jul på Persgården.
Traditionell julmarknad med hembakat o hantverksförsäljning
Kaffe, korv och glögg serveras.
- Torsdag
20 mars. Kl 18 -
Årsmöte på Marci Hus
Arkeolog Claes Theliander berättar om Kapellplats-projektet i Karleby
Föreningen bjudet på kaffe
Årets stipendium och byggnadsvårdsdiplom 2021
Ullervad Handelsträdgård är mottagare av 2021 års stipendium ur Ernst & Astrid Anderssons minnesfond.
Ullervads Handelsträdgård har en lång tradition av blomsterodling med ett stort utbud av växter för trädgården. Det är ett familjeföretag som startade 1966 av Ib och Hannelore Kjaergaard. Idag drivs företaget vidare av sönerna Mikael och Anders som fortsatt i föräldrarnas spår. De har med åren utvecklat företaget genom ny teknik samt även genom växtinköp direkt från andra odlare.
Ullervads Handelsträdgård är en lokal odlare av sommarväxter, tulpaner, amaryllis, julrosor, häckplantor, fruktträd, bärbuskar, prydnadsväxter och mycket mera. De har egen odling av säsongens blommor, perenner, örter, kryddor och grönsaker såväl gammaldags som nyare sorter. De kan också hjälpa till med anläggning av rabatter och planteringar. Att odla är en konst. En trädgård är ofta en spegling av ägarens personlighet. Hos Ullervads Handelsträdgård får kunden tips hur man kan skapa en egen stil i sin trädgård. Ullervads Handelsträdgård är ett företag i tiden som visar kvalité, inspiration, framåtanda och god service med trevlig, kunnig och tillmötesgående personal.
Ullervads Handelsträdgård omnämns som en av de bästa handelsträdgårdarna i norra Skaraborg som verkligen kan det som de säljer. Ett besök i Ullervad är värt resan. Ullervads Handelsträdgård är väl värd att uppmärksammas och företaget är en värdig mottagare av hembygdsföreningens stipendium 2021.
Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening
Truls Wiberg ordförande
2021 års Byggnadsvårdsdiplom
Vår hembygdsförening önskar att uppmärksamma den eller de personer eller företag i våra fem socknar som gör något alldeles särskilt för byggnadsvården. Diplomet i byggnadsvård - kan utdelas för väl utförd renovering, tillbyggnad eller nybyggnation där gamla hantverkstraditioner följs eller där byggnaden återförs till ursprungligt skick eller där icke tidstypiska detaljer eller material tas bort. Styrelsen har valt att detta års diplom i byggnadsvård ,skall tilldelas Lola Fredsdotter, Rörsås Sörgården 2 för uppförandet av en vacker välgjord traditionell gärdsgård. Placeringen längs den gamla Rörsåsvägen bidrar i hög grad till den fina miljön. Vi vill härmed gratulera Lola Fredsdotter.
Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening
Truls Wiberg ordförande
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 2008Motiv: Brudparet Leif Källgård och Marie Kristiansson vid bröllopstårtan.
Personer:
Fotograf:
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.