Kommande evenemang:
- Torsdag
20 mars. Kl 18 -
Årsmöte på Marci Hus
Arkeolog Claes Theliander berättar om Kapellplats-projektet i Karleby
Föreningen bjudet på kaffe
Årsmötet 2021
I lite kyligt väder samlades några från styrelsen och några få medlemmar till årsmötet på Persgården. Vi hade tur, molnen sprack upp och vi fick en riktigt fin eftermiddag tillsammans.
Ordföranden Truls Wiberg hälsade välkommen och berättade att vi för första gången sände årsmötet på Zoom. Det var ett erbjudande till våra medlemmar om att kunna deltaga på distans som Mats Karlsson och Karl Lycken stod bakom.
Ordföranden ledde mötet med assistans av Gunilla Broberg som sekreterare. Valberedningen bestod av Jan Johnsson och den nya styrelsen består av samma personer som i 2020 med undantag av att Marie Sandberg avgick och som nyvald ersättare kom Lotta Johansson in. Mats Karlsson blev vald som ordinarie styrelseledamot. Under övriga punkter överraskade vi vice ordförande Åke Möller med att överräcka Sveriges Hembygdsförbunds Hedersnål i guld med lagerkrans tillsammans med en bukett blommor. Åke Möller har önskat att avgå som vice ordförande och ordinarie styrelseledamot och blir i stället ersättare. Det sker efter drygt 40 års arbete i föreningen. Vi är tacksamma för att Åke blir kvar. Hans mycket långa kontinuitet och stora kunskaper är av vital betydelse för oss alla. Vi önskar honom lycka till med sin fortsatta forskning och författarskap. Vi fick ytterligare en överraskning: Eivor och Sture Hallén samt Maj-Britt Lundstedt hade trots allt gjort våfflor och kaffe. Det blev en perfekt avslutning på en fin dag.
Kassören Helena Billerdahl avlägger rapport om ekonomin Vår sekreterare Gunilla Broberg skriver referat.
Valberedningens Jan Johnsson läser upp namn på de som är på val. Mats Karlsson håller mikrofonen.
Åke Möller har just tagit emot diplom och guldnål med lagerkrans och en blomsterkvast.
Hedersnålen utdelas sällan.
Spridda bord och doften av nybakade våfflor igen!
Ordföranden hälsar välkomna
Foto Åke Möller och Mats Karlsson
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1910Motiv: Familjen Nordberg
Personer: Fr.v Karl Johan Nordberg, i hatt Rickard Nordberg i knät på Rickard Elsa, Johanna Lovisa Persson, i knät på Johanna Anna Nordberg, Servitris Charlotta Nordberg
Fotograf:
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.