Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening och Vadsbo Hembygds- och Fornminnesförening i samarbete

alt

Kapellgärdet nordost om Karleby, nära ån Tidan. Foto: Karl Lycken.

alt alt

Hjälp oss upptäcka historien!

Med Ditt stöd kan vi utforska området runt Kapellplatsen.

Vi vill fortsätta där undersökningarna slutade 1989. Undersöka spåren efter det vikingatida långhuset och järnframställningen. Finns det lämningar efter en mer omfattande bebyggelse under tovorna, kanske på båda sidor om "Ågatan"? Har det rentav funnits en hamn i ån nedanför Kapellplatsen? Hur såg egentligen området ut, när kyrkan byggdes omkring år 1000? Den kunskapen vill vi – och kan vi – skaffa om vi får din hjälp!

alt

Karleby på vikingatiden? Teckning av Ulla Sköld i Populär arkeologi nr 1 1989

Finansiering av projektet

Det hänger på dig som läser detta om vi skall kunna öka kunskaperna om Mariestads tidiga historia! Omfattande undersökningar kostar pengar. Därför behöver vi DITT stöd! Vi tänker prova en för oss ny typ av finansiering, som kallas "gräsrots-finansiering" – på engelska "crowdfunding”. Ni – privatpersoner och företag som vill stödja detta projekt – donerar en valfri summa pengar som sätts in på vårt särskilda projektkonto.

Betala till plusgiro 638 06 63-2 eller swisha till vårt gemensamma Swish nr 1236232821. Ange ”Karleby” som referens.

Omfattningen av undersökningen beror på hur mycket pengar vi får in.

Undrar du över något? Skicka mail till ulh(a)ullervad.se

Här kan Du ladda ner foldern om Du vill

Kapellplats-projektet inför 2025 - Bilaga till Verksamhetsberättelse för år 2024

  • av Åke Möller -

Det för Vadsbo Hembygds- och Fornminnesförening och Ullervad-Leksbergs hembygdsförening gemensamma projektet att undersöka området kring den så kallade Kapellplatsen i Karleby, har fortsatt att utvecklas. Resultatet av markradarundersökningen 2023 indikerade att det finns flera områden med bebyggelselämningar i närheten av Kapellplatsen. Att finna sådana var ju huvudsyftet med den kartläggningen. Nu har vi fått Länsstyrelsens tillstånd att fortsatta våra undersökningar. Det lämnades i juli 2024 och innebär att vi nu kan genomföra både arkeologiska utgrävningar och sökning med metalldetektor. Västergötlands museum kommer att bli en aktiv part i det fortsatta arbetet. Under fjolåret beslöt också Västergötlands Fornminnesförening att ställa sig bakom och medverka i projektet.

Samarbetsparterna Vår ansökan till Länsstyrelsen föregicks av en förhandling med Västergötlands museum, som resulterat i att museet påtagit sig det övergripande ansvaret för den kommande arkeologiska undersökningen – något som varit ett önskemål från Länsstyrelsen. Även i fortsättningen är det dock arkeologen och fil. dr. Claes Theliander som kommer att svara för huvudparten av planeringen och samordna det praktiska arbetet.

Västergötlands Fornminnesförening bidrar med att sprida information. Vid årets bokmässa i Göteborg fanns en stor affisch om vårt projekt i deras monter och man hade bekostat tryckning av ett informationsblad, som delades ut till intresserade, med uppgift om bland annat vår crowd funding. Dessutom kommer projektet att på olika sätt uppmärksammas på Fornminnesföreningens nya hemsida.

Planerade åtgärder Länsstyrelsen har alltså lämnat tillstånd till den sökta undersökningen. Den kommer dock inte att kunna påbörjas förrän under våren 2025 på grund av tidsbrist för museets arkeologer.

Tanken är då att med grävmaskin bana av matjorden i några mindre sökschakt för att därefter för hand rensa fram potentiellt underliggande strukturer. Även metalldetektor kommer att användas. Syftet är att funktionsbestämma och datera eventuella byggnader, anläggningar och aktivitetsytor.

För att då inte förstöra växande gröda har hembygdsföreningarna arrenderat en åkerareal omfattande cirka 4 000 m2, som nu ligger obrukad. Det rör sig om den mark som är belägen mellan kyrkogården och ån Tidan, som vid analysen av markradarbilderna framstår som allra mest intressant. Det är i första hand här som utgrävningen kommer att ske, men även ett annat litet område utmed ån är aktuellt. Om undersökningsresultaten blir så positiva som vi hoppas, kommer övriga ytor, där det finns indikationer på bebyggelselämningar, att undersökas efter sommarens skörd.

Finansieringen Att finansiera projektet visade sig vara svårare än vad vi väntat oss. Vi har fått avslag på ett flertal ansökningar hos fonder, stiftelser, Mariestads kommun samt Mariestads och Lugnås-Ullervads församlingar. Enda undantagen är John Hedins stiftelse, som lämnat generösa bidrag med totalt 410 000 kronor samt Sparbanksstiftelsen Alfa, som bidragit med 20 000 kronor.

Vår crowd funding (gräsrotsfinansiering) har däremot varit en framgång. Från enskilda givare har vi fått gåvor på totalt 160 294 kronor. Av det beloppet har inte mindre än 120 000 kronor skänkts via Ernst och Astrid Anderssons minnesfond – en fond vars förvaltning överlåtits till Ullervad-Leksbergs hembygdsförening. Dessutom har de båda hembygdsföreningarna satsat 50 000 kr. vardera av egna medel.

För projektets fortsatta genomförande fanns vid årsskiftet tillgängligt 403 260 kronor. Kostnaden för de nu planerade åtgärderna – arkeologisk utgrävning, metalldetektor-undersökning, konservering och registrering av eventuella fynd som görs i anslutning till dessa samt administrativt arbete, hyra för grävmaskin och arbetsbod samt arrendeavgift beräknas rymmas inom ramen för tillgängliga medel.

Omfattningen av vår undersökning kommer givetvis att anpassas efter de ekonomiska resurserna.