Nyhetsbrev

Ordföranden sänder ut nyhetsbrev till alla medlemmar som har givit oss deras e-postadress.

14 augusti 2017 Här i augusti har vi ett par extra programpunkter som vi vill göra lite reklam för:

16 augusti: På onsdag är det extra våffeldag kl. 14-17 på Persgården. Kaffeservering och kanske bygdens största våfflor? Kom och njut en stilla stund på hembygdsgården.

17 augusti: "Skörda, skörda havre vem ska havren binda?" Vill du prova på att skörda med lie? Hembygdsföreningen ordnar slåtter hos Joakim Lilja och Cecilia Blomkvist i Karleby nu på torsdag den 17 augusti kl 18, om du är osäker på var Joakim och Cecilia bor så ringer du 0705 133 358. Det blir servering av svagdricka, kaffe och ostsmörgås på stenmurn efteråt.

19 augusti: 200 års jubileum på Skolmuseet i Leksberg I år är det 175 års jubileum för den svenska folkskolan, men skolan i Leksbergs bakke startade ännu tidigare. Ulla-Britt Westelius och Elisabeth Göthberg underhåller och berättar om skolan och Skolmuseet. Föreningen bjuder på kaffe, saft och bröd. Barnen får uppleva hur det kunde vara att gå i skolan i gamla dar. Alla är välkomna! Lördag den 19 augusti kl 14.

21 augusti: Bussresa till Torpa stenhus. Vi kör måndag morgon kl. 8.30 från pendlarparkeringen i Karleby till Hedared Stavkyrka och fortsätter till Hofsnäs Herrgård där vi äter lunch. Sedan vidare till Torpa Stenhus. Vi får professionell guidning. Man tar själv med smörgås/kaffebröd. Kaffe finns på bussen. Medlemmar endast 200 kr. Icke medlemmar 400 kr. Kontant betalning vid ombordstigning. Beräknad hemkomst ca. kl. 18 till Karleby. Anmälan till mobil 0722 199 288. Där finns fortfarande platser kvar.

Hoppas att vi får se många gäster till ovanstående arrangemang. Hjärtligt välkomna!

Truls Wiberg ordförande

4 augusti 2017

Hej!

Efter torka så kommer regn. Om än inte i större mängder. Vattennivån är en meter lägre i trädgårdsdammen här hemma och vi vågar inte vattna med annat än det sparsamma regnvattnet i tunnorna under stuprören. Med en gammal egen borrad brunn vet man inte alltid hur mycket vatten man kan disponera över. Bäst att vara försiktig.

På Persgården har vi nu haft fem onsdagar med servering med de populära våfflorna som både är stora, goda och frasiga. Vädret har varit väldigt fint. Även onsdagen den 16 augusti kommer vi att ha servering om någon ännu inte hunnit att besöka oss. Det har varit mycket folk och flera kommer varje gång!

Med underhållet av husen går det sämre - ingen har reagerat på mitt förra nyhetsbrev. Jag hoppas att vi hinner med att måla lite någon dag i augusti.

Läste i dagens Mariestadstidning, att någon hade satt upp en skylt nere vid Kapellplatsen med en lite brysk text, för att få hundägarna att ta bort och ta med sig deras "skit" som det stod. Skylten har kommit upp på privat initiativ och föreningen står inte bakom, förutom att vi också tycker att man skall bort vad hunden lämnar efter sig på plats, väg eller stig för allas vår trevnad.

Vi vill gärna att våra skyltar - som vi har väldigt många av - skall vara trevliga att läsa och inte ge anledning till att besökare blir besvikna på tonläget.

Måndag den 21 augusti kör vi med buss på en dagsresa till Torpa Stenhus. På vägen stannar vi vid Hedared kyrka och vi äter lunch på Hofsnäs Herrgård. Vi kör från pendlarparkeringen vid Karleby (vid väg 26 söder om Mariestad) kl. 8.30 och kommer hem igen ca. kl. 18.

Vi kommer att ha med oss Elisabeth Göthberg som egen guide och där kommer också att vara guider på plats både i Hedared och på Torpa.

Priset för medlemmar är 200 kr och 400 kr för icke medlemmar. Betalning - endast kontant - vid ombordstigning.

Anmälan till mig på mobil 0722 199 288 så länge platser finns kvar.

Det är rätt länge sedan som hembygdsföreningen ordnade med bussresor och vi hoppas ju att detta bra erbjudandet skall falla i medlemmarnas smak.

Fortsatt trevlig sommar!

Truls Wiberg ordförande

13 juni 2017. Snart är det midsommar och vi arbetar nu för högtyck med att bli färdiga med det nya köket! Bara den gamla ugnen, dörrarna och taket var kvar när vi rev ut. Nu finns det ett nytt golv, nya kökselement med vackra bordskivor. Det är både nymålat och -nytapetserat med tapeter i gammal stil. Diskmaskin, ugn och ny spishäll. Kakel på väggarna. Det ser riktigt trevligt ut och nu kan vi bjuda gäster välkomna med en hög hygien och en trevligare miljö. Endast genom välvilliga bidrag från Grevillis och Hedins fonder samt privata och mycket frivilligt arbete har det lyckats att genomföra detta innanför vår budget. Välkomna till att se själva - kom och besök oss. Vi startar kl. 14.30 på midsommarafton fredag den 23 juni.

Vi tittar med jämna mellanrum på föreningens ekonomi och kan berätta att i perioden 2010-2016 kom 39% av våra inkomster från frivilligt arbete. 28% var gåvor och bidrag. Medlemsavgifterna utgör 26% och hyror och räntor 6% av inkomsterna.

I 2016 hade vi 664 medlemmar som genomsnittligt bidrog med 74 kr var. Så även om vi har satt upp medlemsavgiften så inverkar de många billiga par-medlemskapen och i viss mån ungdommarna på att den genomsnittliga medlemsavgiften är låg. Av de 74 kronorna försvinner 20 vidare till Västergötlands hembygdsförbund och till Sveriges Hembygdsförbund. Kvar blir 54 kronor.

Tittar vi på utgiftssidan så har föreningen använt 224 kr för varje medlem i 2016. Där är ett stort avstånd mellan de två talen och det är tack vara allt frivilligt arbete på våra arrangemang, de många besökarna och de välvilliga donatorerna som föreningen kan genomföra vårt höga aktivitetsnivå. Så fortsätt att besöka oss, ge gärna bort medlemskap som gåva och skulle någon betänka oss med bidrag så är det allt samman med till att göra det möjligt att fortsätta föreningens verksamhet.

I horisonten finns nämligen ett stort orosmoln som nu drar närmare. Underhållet av våra byggnader. Föreningen har en bra ekonomi men den klarar bara några två-tre år om vi blir tvungna att bara anlita hantverkare och betala marknadspris för reparationer och målning, takarbeten m.m. Föreningens genom årtionden sparade kapital skulle ogärna förskingras till daglig drift men finnas som buffert för oförutsedda händelser och framtida möjligheter. Det är föreningens frihetsgrad som finns i vårt kapital.

Vi har tagit fram en 10 års underhållsplan för våra byggnader med budget för perioden 2016-2026. Vi ligger redan efter och vi måste därför lägga ihop talen för både 2016 och 2017 för att se vad som nu krävs. Arbetsuppgifterna 2016+2017 beräknas ta ca. 305 timmar varav halv delen är frivilliga och till den resterande delen bör vi anlita hantverkare. Det är budgeterat till 125.000 kr+värdet av det frivilliga arbetet - i allt 195.000 kr.

Så ta väl emot vår förfrågan om Du kan lägga en eller ett par dagar på att måla här i semestern!

Ring till mig på 0722 199 288 och avtala tid. Vi har färg, penslar och kaffe...

Med vänliga sommarhälsningar,

Truls