Nyhetsbrev

Ordföranden har tidigare sänt ut regelbundna nyhetsbrev till alla medlemmar som har meddelat oss sin e-postadress. Nu när ordförandeposten är vakant kommer nyhetsbrev att sändas ut mera sporadiskt, i samband med att det finns något angeläget att informera om.

Nyhetsbrev mars 2023

Hej!

Vintern slog tillbaka med full kraft. ungefär 20 cm snö och ner till -10-13° nattetid och när det är som kallast om morgonen. Till denna vintern skaffade jag en infraröd termometer som kan mäta temperaturer på avstånd. Med den har jag kunnat kontrollera t.ex. att golv- och väggtemperaturen inte är för låg där vattenrör finns och det har varit intressant att se hur stora temperaturskillnaderna är utomhus en helt vanlig kall vinterkväll. Beroende på vilka ytor man mäter på blir resultatet mera varierat än vad man ser med en vanlig utomhustermometer. Bilen -7°, snön -10° och den klara natthimlen -37°! Den kan också användas till att kontrollera ugnstemperaturen när vi har tänt upp för det stora brödbaket på Persgården.

Vi har haft styrelsemöte i veckan som gick och alla var närvarande, det är inte så vanligt. Vi har 8 styrelsemöten om året samt ett direkt efter årsmötet där styrelsen konstituerar sig. I och med att det finns både mobiltelefon, SMS och e-post så är möjligheterna att diskutera och hjälpa varandra väldigt goda nu för tiden. Det blev då sista styrelsemötet för min del och det kändes lite vemodigt. Jag har under mitt yrkesliv arbetat på olika typer av arbetsplatser utomlands både som privatanställd på större skogsfastigheter och vad som i Sverige svarar till SkogForsk, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket samt länsstyrelsen. Många av dessa arbetsplatser plågades av interna problem med arbetsmiljön. Därför har deltagandet i en styrelse som den i vår förening varit en väldigt positiv upplevelse. Styrelsen består bara av vänliga människor som låter enighet och samarbete råda. Tack för tio goda år tillsammans!

Vem som tar över nyhetsbrevet har vi ännu inte avtalat, men jag hoppas att det skall fortsätta och ge våra medlemmar regelbunden kontakt med föreningen och lite nyheter från Karleby med omnejd!

Många vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev februari 2023

Hej!

Vintern har kommit och gått flera gånger. Snötäcke och barmark om vartannat. Vi har nog lite tur som ändå, så här långt, inte har har haft svår vinterkyla. Dagarna har blivit märkbart längre och jag borde nog ta ner julgranen med ljusen på gårdsplatsen och ljusstakarna i fönstren. Men det brukar först bli när februari tar slut. Jag tycker så mycket om ljuset här ute på landet där kvällarna är rätt mörka. Så får grannarna säga vad de vill.

Persgården har klarat vintern rätt bra. Vi har gång i ett försök där vi mäter temperatur och luftfuktighet i rummen. Då den billigaste formen för värme som vi har tillgång till där är luftvärmepumpen, försöker vi styra den till att bara vara tänd då elektriciteten är som billigast. Vi är inte riktigt klara till att få tekniken till att fungera fullt ut, men det kommer nog så småningom. Temperaturen har tidvis varit en aning lägre än önskat men luftfuktigheten har inte överstigit 50% vilket vi är fullt nöjda med.

I Ladan fick vi ju Västra Götalandsregionens bidrag till att dra in en fiberförbindelse till Internet. Vi har också fått bidrag till att komplettera med mera teknisk utrustning så att Ladan med tiden blir en riktigt bra lokal till att hålla möten och föredrag, se film och höra musik. Särskilt skall nämnas att vi får en hörselslinga som skall hjälpa alla dem som har hörapparater. Satsningen kommer också ha betydelse för midsommarfirandet. Framöver kommer ladan att kunna hyras ut till andra föreningar till exempel och jag tror vi och Karlebyborna kommer få mycket glädje av en uppdaterad samlingslokal.

Till nästa månad är det tio år sedan jag fick förtroendet att vara ordförande för Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening. Jag har sedan länge meddelat både styrelse och valberedning att jag avgår till det kommande årsmötet. När jag tog på mig uppgiften bad jag om en veckas tid till eftertanke. Jag visste, att jag som ordförande ville prioritera föreningen framför egna arbetsuppgifter och verkligheten har nu kommit ikapp mig. Trädgården är vildvuxen, husen omålade, uthus fulla med oreda och huset i behov av reparationer m.m. Mitt företag har gått lite på sparlåga. Livet innehåller olika perioder och uppgifter. Jag var tio år i danska hemvärnet. Jag har varit tio år som ordförande i hembygdsföreningen. Nu vill jag vara tio år hemma...😁

Så sitter det nu någon därute och känner någon eller kanske själv vill hjälpa till som ordförande, så hör av Er!

Många vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev januari 2023

Hej!

Trettondag Knut dansar julen ut. Normalt har jag kvar julgran med ljus utomhus och ljusstakarna i fönsterna betydligt längre. Det är så mörkt här på landet och jag är inte ensam. Det ger trevnad i vintermörkret. Dels är de ju nu med LED belysning så det kostar nästan ingenting att hålla dem igång. Januari är också en månad då vår verksamhet ligger nere. Vi vaknar inte riktigt upp ur vårt ide förrän i februari när årsskriften och årets vår- och sommarprogram är färdiga då de sänds och delas ut till våra medlemmar. I mars har vi årsmöte onsdag den 22 mars i Leksbergs församlingshem kl. 18 då vi bjuder på kaffe och Åke Möller berättar om historiska glimtar från Ullervad och Leksberg.

Skulle det vara någon av oss som hittar på någon aktivitet innan, så kommer det att stå i Föreningsnytt i Mariestads-Tidningen och på vår hemsida.

Vintern har varit snörik, mer än på många år, men bara i korta perioder. Det underlättar väldigt. Jag skottar helst så lite som möjligt. Ofta räcker det med att hålla trappen ren och köra ett par varv runt gårdsplatsen. Den sista gången gick det dock inte alls. Det kom alldeles på tok för mycket. Bara att köra ner bilen till vägen och i övrigt hålla sig i lugn och ro inomhus tills vi töade fram igen. Det har ju gått snabbt med väderomslagen får man säga. Snäll granne som ringde och frågade hur det stod till, då det inte var några spår att se från vägen. Han kom i övrigt med en spann välbehövligt grus. Det värmde med omsorgen!

Med vänliga hälsningar,

Truls

alt

Nyhetsbrev december 2022

Hej!

Elden sprakar i kakelugnen och julmusik hörs från radion. Julstämningen har börjat infinna sig. Det kalla vädret och snön bidrar förstås. Det är den kallaste vintern hitintills här inomhus, 8-10°om morgonen. Elprisernas himmelsflykt plågar oss alla. Kyla är dock inte något jag är ovan vid och det gör det lite lättare när man tänker på hur de måste ha det i vinterkylan i Ukraina utan el och vatten.

När jag startade i skogsbruket och högg 3 m cellulosaträ som elev hade vi inget skydd alls. Djup snö och flera minusgrader. Man tog på sig en överrock och satte sig svettig på någon stubbe på handskarna, fick i sig lite mat och varm dryck. Hjälmen på knät och så sjönk man ihop och somnade några minuter. Efter ett tag vaknade man av att man frös och så var det bara att starta hugga igen. Senare som skogvaktare var det ett evigt farande fram och tillbaka mellan skog och kontor. In och ut. Det kändes då bättre att ha låg temperatur på kontoret och behålla ytterkläderna på. Man vänjer sig till kyla. Men ett rum som bara är lite varmare behöver man - i köket - där är det åtminstone 16 -18°!

Till jul med besök av släkten så värms huset dock upp och man får släpa in mycket ved.

På hembygdsgården är det 14-16°. Nu är den vinterstängd och väntar på att vi töar fram till våren, till ett nytt år med trevliga aktiviteter tillsammans.

Vi avslutade året för medlemmarna med den traditionsenliga julmarknaden som gick riktigt bra. Till allra sist så träffades styrelsen här hemma hos mig på lite kvällskaffe och nu faller det ro över både skog och land hoppas jag.

Vi vet inte ännu om det blir till något, men håll gärna utkik i Föreningsnytt och på hemsidan efter eventuell musik- och filmafton i januari.

Årsmötet är onsdag den 22 mars kl. 18 på Leksbergs Församlingshem. Därefter kommer vår- och sommarprogrammet för 2023.

Vi önskar Er alla en riktigt god Jul och ett Gott nytt År!

Med vänliga hälsningar,

Truls

alt

Nyhetsbrev november 2022

Hej! Alla har kanske inte hittat fram till vår hemsida med reportage från hembygdsföreningen? I dagarna har vi just haft brödbak och julmarknad. Jätteroligt när Persgården sjuder av aktivitet från morgon till kväll med eldning, bakning och servering till alla besökare.

Våra projekt rör sig sakta framåt. Ladan skall genomgå en större ansiktslyftning med nödutgång, fönster och skjutdörrar bakom de stora ytterdörrarna och vi kommer söka om bidrag till hörselslinga och annan modern teknik. Med tiden hoppas jag att vi också skall få bidrag till nya stolar och bord. Så småningom får vi en riktigt bra möteslokal som kan användas vid studiecirklar, gudstjänster, föredrag, mötesaktiviteter som studiecirklar, hantverk och ungdomsarbete i form av musik och kanske dataspel m.m.

Smedjan har vi börjat tömma men en del arbete återstår innan vi kan bygga ässja och skorsten. Det skall bli roligt när vi så småningom kan höra hamrandet och se röken stiga från skorstenen.

Kapellplatsprojektet går också framåt, allt fler ställer sig positiva till projektet och vi fortsätter att samla in bidrag. Många är involverade och projektsamarbetet med Vadsbo Hembygds- och Fornminnesförening fortgår.

Elprisernas himmelsflykt påverkar oss alla, så och hembygdsföreningen. Förutom att vara noggranna med att stänga av alla elförbrukande maskiner och element och hålla en så låg temperatur som möjligt utan att skada byggnader och föremål, så arbetar vi med att gå över till timbaserad betalning och att få vår enda värmepump att köra när elen är som billigast. Kyla i sig själv är inte så skadlig i rum utan vattenrör. Det är luftfuktigheten som måste hållas på en låg nivå. Men mycket lägre än 14 grader bör man nog inte gå. Har man tennföremål så går gränsen för tennpest vid 13° men det är en mycket långsam process. Då värmepumpar bara drar en tredjedel av den el som motsvarande värmemängd kräver vid direktverkande elelement kommer vi nog installera en eller två värmepumpar till i byggnaderna under åren som kommer. Det blir alltså billigare värme och mera cirkulation i byggnaderna.

Snön har lagt sig och precis som tidigare år så står rådjuren utanför köksdörren och tittar mot huset och väntar på årets första foder. De känner tydligen skillnaden på hösten och de första vinterdagarna. De har inte varit framme sedan äpplena tog slut för en månad sedan.

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev oktober 2022

Hej!

Hösten är här med underbara färger och rätt milt väder. Lite frost på bilen här till morgon men kylan har inte trängt in i huset ännu. Veden är i hus och jag ser fram emot en vinter med mycket vedeldning och lite elvärme! Jag fick en mycket vacker orkidé till min födelsedag som jag tyvärr blir tvungen att flytta till ett varmare hus över vintern. Orkidéer skall helst ha 18 grader och dör om det blir neråt 14.

På Persgården har vi inga orkidéer, men likväl behov av att hålla en minimum temperatur för att inte vi skall få fukt- eller mögelskador. Den risken finns också på Persgården som vi måste värma upp med el. Vi överväger vilka olika möjligheter som finns för att minimera elförbrukningen. I förvägen så stänger vi ju Persgården efter Julmarknaden och öppnar först till mars.

Efter pandemin verkar det som om om det kommer lite färre deltagare till våra aktiviteter. Våra mycket goda och innehållsrika måndagsfrukostar med efterföljande lättare arbete har tyvärr inte frestat rätt många. Det kom några få till filmkvällen, ingen till vår slöjddag och vi var fyra som travade runt Kulturstigen. Vi hoppas att de kvarvarande aktiviteterna drar fler deltagare! Vi har arbetsdag på Persgården måndag den 17 oktober kl. 8.30 och Grynkorv den 20 oktober kl. 18.30

Dacapo har åter välvilligt sänt studenter till att hjälpa oss med att lägga om ett tak. Det är Smedjan som nu får den sista tak-sidan omlagd. Det är vi mycket tacksamma för. I och med detta så har vi lagt om fyra tak på Persgården som står väl rustad till kommande år.

Västra Götalandsregionen har genom sitt bidrag gjort det möjligt att dra in fiber till Ladan, vilket nu har skett. I första omgången kunde vi inte få bidrag till invändiga installationer, men nu kan vi söka om hjälp också till detta vilket vi vill göra. Så småningom så kommer Ladan att kunna fungera som en bra lokal för studiekretsar, datorspel, undervisning, underhållning, musik, gudstjänster och privata sammankomster. Utöver medlemmar så kan andra privata och föreningar få lov att hyra lokalen.

Där kvarstår ett projekt med att sätta in nya innerdörrar och fönster i Ladan. De kommer inte att ses till vardags men finns då under de utvändiga portarna. Det kommer ge lokalen mycket mera ljus och framför allt en nödutgång mot väster.

Ännu ett projekt behöver få lite mera fart. Det är Smedjan som vi har planlagt att inrätta med ässja och skorsten. Men innan vi kommer så långt så måste vi tömma byggnaden för gamla redskap m.m. Hembygdsföreningen har väldigt välfyllda vindar och byggnader med saker som förhindrar och försvårar både flyttning, skötsel och förmedling.

Problemet känner väl många igen hemifrån? När man tittar på vinden, i garderoben eller i uthuset, så kan det vara svårt att hitta det man letar efter!

Många vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev juli 2022

Hej!

Vaknade i morse av ett stort brak. Bigarråträdet hade förlorat en av sina stora grenar. Om kvällarna brukar jag gå dit och äta några nävar av de saftiga, söta mörklila stenfrukterna. Det gör rådjuren också, upp till flera gånger i dygnet. De äter nerfallna bär. Det gick heller inte lång tid förrän geten infann sig med sina två kid som klarat den första farliga tiden när rävarna försöker hitta dem. De lät sig väl smaka av både blad och bär. Grenen var såpas stor att jag ringde till mina släktingar så att vi kunde plocka rent och därefter njuta eftermiddagskaffet med tårta i trädgården. Det blev till 10 liter bär! Trädet är gammalt och sötkörsbären har med undantag av de allra nedersta grenarna varit ouppnåeliga för andra än fåglarna.

På Persgården har vi nu våffelkafé varje onsdag till och med den 3 augusti kl. 13-16. Samtidigt så håller vi öppet loppis i Ladan och alla är välkomna att besöka oss. Vi planlägger nu för höst- vinterprogrammet och det har kommit in många bra förslag på trevliga aktiviteter, både de vanliga och några nya.

Den 24 augusti kl. 18 är det möjlighet att besöka Mariestadsbygdens Släktforskarförening och höra föredrag och dricka kaffe. Vi träffas i Kronstrandsrummet på Stadsbiblioteket. Efteråt kan man få enskild hjälp att leta släktingar.

Sista punkten på sommarprogrammet är friluftsgudstjänsten på Karleby kyrkplats med kyrkkaffe på Persgården efteråt. Det är kl. 15 söndag den 28 augusti. Vid regn träffas vi i Ladan på Persgården.

Välkomna!

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev juni 2022

Hej!

Sedan sist har vi haft både ett styrelsemöte och ett efterföljande planläggningsmöte där vi har beslutat och planlagt att vi håller midsommar som vanligt i Karleby i år, fredag den 24 juni! När pandemin äntligen har lugnat ner sig och de flesta är vaccinerade kvarstod ett problem. Den ängen som vi tidigare år har använt som stor parkeringsplats är inte tillgänglig framöver, då den nu är omlagd till åker med växande gröda som inte får beträdas. Vi har därför beslutat att flytta parkeringen till en annan äng nordväst om Karleby, mellan Lorenzbergs ladugård Lassegården. Här finns plats till många bilar och så hoppas vi på bra väder. Förberedelserna är i full gång. Vi avtalar med musikerna och Svenska kyrkan samt alla medhjälpare, markägare och leverantörer. Även om det är länge sedan vi firade med stor publik - det var i 2019 - så tror vi att takterna sitter i och att vi lyckas få ihop till ett trevligt program! Serveringen startar kl. 14.

Ni får gärna plocka blommor till midsommarstången och också vara med och klä den om Ni vill. Det gör vi torsdag den 23 juni kl. 17 och framöver. När vi är färdiga så bjuder vi på en lätt kvällsmat.

Våffelkaffeet öppnar redan onsdag den 29 juni kl. 13-16 och är sedan öppet varje onsdag till och med den 3 augusti. Välkomna till oss på Persgården!

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev april 2022

Hej!

Så fort våren kom! Från decimeterdjup snö och 7-10 minusgrader så är det nu solrikt och varmt. Man kan åter sitta ute och njuta.

Vi har haft årsmöte och det gick bra - styrelsen fortsätter och vi gläder oss nu till att kunna träffas igen - både i styrelsen och tillsammans med alla medlemmar och vänner. Redan på lördag har vi nästa punkt på programmet: Gårdsauktion och loppis på Persgården kl. 13-15. Kom och var med! Överskottet går till Läkare utan gränser. Där finns kaffe och kaffebröd för 50 kr.

Vi kan fortfarande hinna med att ta emot gåvor till loppis eller auktion! Ring till mobil 0722 199 288 och avtala inlämning.

Måndag den 25 snyggar vi till på gräsmattorna - operation "Pinnaplock" Det är från kl. 10. Men jag såg att någon redan har tagit bort de största grenarna, så det blir nog inte så omfattande. Ta med en räfsa om Du har tid och lust.

Sedan har vi en kväll på Marci Hus med Försvarsutbildarna som inte är med i programmet. Det är tisdag den 26 april kl. 18 på Marci Hus i Ullervad. De berättar om hur man skall bära sig åt i tider av ofred och när samhället inte fungerar. Vi serverar kaffe med bröd för 50 kr. Också här vill vi ber Er om att anmäla Er innan på mobil 0722 199 288. Vi hade besök av dem för några år sedan och de var jättebra!

Vi skall också komma ihåg att säga att Ni är välkomna till gårdsbesök lördag den 30 april hos "Två Bönder" på Arvidsgården i Käckestad. Där får vi hälsa på gårdens söta alpackor. Servering av gårdens egenproducerade hamburgare, kaffe och dricka 90 kr. Mötesplats: Käckestad, Arvidsgården 1, 542 93 Mariestad (700 m söder om Trilleholm på gamla 48-an). Kom ihåg att anmäla Er på mobil: 0722 199 288 så vi vet ungefär hur många som kommer.

Det var april månad. Jag hoppas att vår loppis och auktion skall bli välbesökt och att vi skall kunna bidraga till det enastående arbete som Läkare utan gränser gör över stora delar av vår värld. Det känns väldigt angeläget i dessa svåra tider.

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev mars 2022

Hej!

Sedan sist så har mörkret spridit sig ut över Europa och det är svårt att förstå att människor släpper lös så mycket ondska. Från att tidningar och nyhetsmedia var överfulla med pandemin och alla dess olyckor, så försvann nyhetsvärdet över en natt och blev ersatt av något som var potentiellt mycket värre - krig, som med Orwellsk nyspråk blev till en "militär specialoperation". Sanning och lögn ställs mot varandra. Kärlek och hat. Gott mot ont. Dessa motsättningar följer ingen skarp landsgräns, som gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Det onda verkar på bägge sidor i en konflikt. Men det gör det goda också! Vi försöker hjälpa där vi kan och hembygdsföreningen har beslutat att vi skänker överskottet från vårens auktion och loppis till Ukraina. Troligen till Läkare utan gränser. Så leta i Era gömmor och kontakta mig för inlämning på Persgården.

Var kan vi återfinna vår balans i tillvaron? I går sände TV Bach´s alla sex Brandenburg konserter från den sal där de först blev uppförda. Så vackert! Bach lindrar min oro. Det gör mänsklig samvaro också. Hembygdsföreningen har nu delat ut vår årsskrift med tillhörande vår- sommarprogram 2022. Det är fyllt med trevliga aktiviteter och vi hoppas att vi skall kunna fira midsommar som förr igen! Välkomna tillbaka allihopa! :-)

På onsdag den 23 så håller vi årsmöte på Marci Hus kl. 18.30. Kom och var med! Utöver årsmötesförhandlingar så blir det föredrag av Thomas Ohlsson om den norska motståndsrörelsen i Sverige under andra världskriget. Kaffe blir det förstås också.

Många vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev 20 februari 2022

Hej!

Alla som har gett oss sin e-post adress har den fördelen att de är lite bättre orienterade och informerade om vad som rör sig i föreningen än övriga medlemmar. Ni får programmet direkt. De övriga måste vänta tills vi har fått det tryckt och lagt vid årsskrifterna som nu är färdiga och som sänds ut i slutet av nästa vecka. Också i år kan vi lova en varierad och innehållsrik årsskrift.

Restriktionerna har lättat och vi skall numera framför allt fortsatt visa hänsyn. För vår del innebär det att vi kommer öppna Persgården igen och ta emot besökare inomhus. Vi kommer hålla årsmöte inomhus som vanligt i mars och vi hoppas kunna genomföra midsommarfirandet. Det har varit så många turer upp och ner, fram och tillbaka att vi är beredda på att vi kan bli tvungna att åter strama upp och ställa in. Vi hoppas förstås att det inte skall bli nödvändigt.

Varmt välkomna till oss och våra aktiviteter!

Nyhetsbrev 30 januari 2022

Hej!

Äntligen har vinden lagt sig lite och träden står kvar här i och runt trädgården. Det är alltid tråkigt att förlora dem som man är van att titta på och kanske ligga i skuggan av och njuta en mild sommarbris under.

Var uppe i skogen i eftermiddags och konstaterade att där nu låg dubbelt så många kullvräkta träd efter de senaste dagarnas blåsväder, som efter förra omgången. Men vi har ändå sluppit nådigt just här. Första stormen jag kommer ihåg var i 1967 där en våt höst och ingen frost gjorde att jorden var mjuk och träden stod inte fast - där föll några miljoner kubikmeter barr- och lövskogar. Jag kommer heller aldrig glömma de fyra orkaner som jag kom till att uppleva på närmsta håll. 1981 på Skogsskolan i Nordsjälland - det var lärorikt. Carola i 1999 - tegeltaket på huset jag bodde i flåddes upp. Gudrun i 2005 och Per i 2007 - då var jag bägge gånger i händelsernas centrum i Småland där träden vräkte ner runt oss. Naturen kan vara barsk.

Var uppe på Persgården i dag och tittade till taken, men de såg fina ut. Inga nerfallna grenar som lätt kunde ha krossat takpannorna. Det känns bra att vi nu nästan är klara med omläggning och förnyande av taken. Till hösten har vi blivit lovade hjälp ännu en gång av Dacapo vars hjälpsamma elever har gjort det möjligt för oss att lägga om tegeltaken och se till att de är täta och fina.

Har i dag också hunnit med att söka Riksantikvarieämbetet om bidrag till vårt Kapellplatsprojekt. Vi har nu samlat in 120.000 kr genom crowdfunding. Insamlandet fortsätter, vi behöver 200.000 - 240.000 kr för att kunna genomföra markundersökningar och betala för arkeologernas arbete. Utöver de stora fonderna har vi mottagit bidrag från föreningar och många privata och vi är mycket tacksamma för den givmildhet som ni har visat. Arbetet med projektet fortsätter och ni kan följa med på hemsidan och kom gärna och besök oss när vi har föredrag eller guidningar. Du kan läsa mera om projektet i vår folder.

I nästa månad skall vi ta fram vår- och sommarprogrammet 2022. På grund av Omikron och varianter som antagligen kommer fortsätta pröva vårt tålamod, kommer vi huvudsakligen att ha utomhus aktiviteter. Har Du nu något förslag så svara på denna e-post eller ring till mig eller andra i styrelsen och berätta om vad Du tycker vi skall ha med i programmet.

Årsmötet kommer inte att hållas förrän i maj månad då vi kan vara utomhus.

Många vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev 23 december 2021

Hej!

Det ser ut till att vi får en vit jul, lite snö som ger ett vackert landskap och förhoppningsfullt utan för många trafiksvårigheter.

Nästan allt är klart. Dock har inomhus julgranen blivit försenad. Men om allt går bra hinner jag hämta en i morgon förmiddag, sätta den på fot, hänga i ljuskedjor och pynta den. Allt står klart och väntar på granen, inklusive julgransmattan.

Årets sista viktiga uppgift för ordförande är att skriva under vår ansökan till Stiftelsen Grevillis Fond och få lagt den i postlådan. När det nu är klart kan jag slappna av och skriva årets sista nyhetsbrev och önska alla våra medlemmar och vänner en God Jul och ett Gott Nytt År!

Till nästa år skall vi försöka sätta samman ett program som är "pandemisäkert", det vill säga att vi kan genomföra aktiviteter utan större risk for att smitta varandra. Det blir då många utomhus arrangemang och vi hoppas förstås att Ni alla vill komma och besöka oss - kanske inte på en gång - men gärna utspridda både i tid och rum.

Låt oss hoppas på bättre tider!

Många vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev 24 november 2021

Hej!

alt

I söndags hade vi julmarknad. Det kan Du läsa om och se mera om på vår hemsida. Det var roligt att åter få baka och göra i ordning till de många besökarna. Joakim Lilja som är väldigt kunnig om gamla arbetsmetoder och hantverk och hans familj hjälpte oss med att resa gärdsgården ut mot vägen. Den hade rasat samman på grund av ålder och kanske snötryck. Störarna blir lite kortare för varje gång - det är därför de skall vara så långa från början. De delar som är rötskadade tas bort. Arbetet görs bäst innan frosten blir för svår och tjälen gör det hopplöst att få ner störarna. Raka linjer, jämna avstånd och likadant snodda vidjor ger en vacker helhet och de gröna tofsarna på granvidjorna passade bra in i det övriga julpyntet i dagens anledning. Det var roligt att arbeta tillsammans och se det fina resultatet.

Vi är glada för att Persgården har fått besök av tomten och vi förstår ju att det måste vara mycket att göra så nära julen. Ett stort tack för besöket!

I och med julmarknaden så tog årets program på hembygdsgården slut. Vi tar inget för givet mera utan väntar fortsatt på att pandemin skall avta. Just nu ser det tvärtom ut till att den tilltar. Så vi fortsätter med att framförallt hitta på trevliga utomhusaktiviteter till det nya vår- sommarprogrammet som skall sättas samman under de kommande månaderna. Från Januari och ett par månader fram kan det vara att vi hittar på någon trevlig extra aktivitet som inte är omfattad av programmet. Det berättar vi då om i Mariestadstidningens Föreningsnytt och på vår hemsida.

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev den 18 oktober 2021

Hej!

Genom många månader har vi varit tvungna att slingra oss förbi med bilen i krysset mellan väg 26 söder om Mariestad och vägen till Ullervad respektive Karleby. Trafikverket har byggt en tunnel under 26:an och nu kan cyklister och gående ta sig under huvudvägen utan fara för biltrafiken som dånar förbi mellan Mariestad/E20 och Skövde.

Tunneln är bra för våra besökare som ankommer med buss från söder eller önskar att gå eller cykla mellan hembygdsgården och t.ex. Kapellplatsen.

Då jag bor i Käckestad på Ullervad-sidan och hembygdsgården som ligger i Karleby på andra sidan huvudvägen, passerar jag detta vägkrysset ofta. Det slog mig omedelbart hur dålig sikten för biltrafikanterna som kommer från Ullervad hade blivit. I skogsbruket, som kan vara en mycket farlig arbetsplats, har jag som chef haft ansvaret för många medarbetares säkerhet. Jag har lärt hur viktigt det är att man reagerar så snart man upptäcker att något är fel och genast försöker företa de ändringar som är nödvändiga. Så av gammal vana satte jag mig med det samma och skrev en insändare till Mariestadstidningen som de tog in redan nästa dag, den 14 oktober. Några dagar senare reagerar Trafikverket och låter meddela att man tar bort det vägräcke som skymmer sikten. Måndag den 18 har Mariestadstidningen varit i Karleby för att fotografera och skriva om föreningens och Joakim Liljas lin-arbetsdag. Lustigt nog så har MT's fotograf Charlotte Ferneman tydligen i samma veva varit nere i vägkrysset för att skaffa en bild till artikeln om att Trafikverket erkänner att frisikten i plankorsningen är otillräcklig. Vem kommer då körande genom krysset? Ja, det gjorde jag i min stora blå bil på väg upp till hembygdsgården! Världen är liten i en småstad!

Den 21 oktober håller vi Grynkorvens dag på Persgården kl. 18.30. Kristin Svensson kommer och underhåller. Välkomna.

Med vänliga hälsningar,

Truls

alt

Nyhetsbrev 16 september 2021

alt

Folkmål och g-kraften

Folkmål är egentligen det samma som dialekt. Inte bara det samma som uttalet men också en mängd egna ord som hör till i en viss del av landet eller brukas av en grupp människor. Om jag nu hade stavat lite fel och skrivit det sista ordet som ”mäniskor” så är det ju uppenbart felstavat men också en humoristisk tolkning ”män-i-skor”. Med ett fint ord kallas det folketymologi och omfattar ord som missuppfattats eller bara är roliga.

”Hon läste i tittskriften att där hördes ett dramaskrik på undervisitutet när den nervlösa komframochsäg’en berättade att svampinjonerna och de andra mumsbitarna var slut i mathämteriet!” (”Hon läste i tidskriften att där hördes ett ramaskri på universitetet när den nervösa konferencieren berättade att champinjonerna och de andra munsbitarna var slut i marketenteriet!”)

Min hjärna har tråkigt utan problemlösning! Satt på verandan i skymningen en sommarkväll och tittade på Tornseglarna som kom in för kvällsuppvisningen. De skrek och seglade varv efter varv runt gårdsplatsen och huset i låg höjd. Jag har nog 4-5 par här under takpannorna. Spekulerade på g-kraften de utsätter sig för och letade på Internet utan att hitta svaret. En tornseglare väger 38 g och flyger med en genomsnittlig hastighet v = 75 km/t. Radien r på rundturerna är ca 12 m. Nu sker flygningen inte utan att jordens gravitation påverkar flykten, men det tillåter jag mig att bortse från. Lite populärt sagt är g-kraften det antal gånger som kraften är större än vad kroppen påverkas med när vi är i ro på jorden. Nu landar aldrig tornseglarna mer än när de flyger in under takpannorna, men däruppe påverkas de av tyngdkraften som endast är 0,038 kg x 9,82 m/s2 = 0,37 N som står för Newton. Kvar är då att beräkna omkretsen på deras bana som blir 75,4 m. Hastigheten 75 km/t = 20,83 m/s Den kraft som påverkar tornseglaren när den flyger runt kallas centrifugalkraften och den beräknas som F = m v2 /r = 0,038 x (20,83) 2 /12 = 1,37N

g-kraften för tornseglaren blir då 1,37/0,37 = 3,7 g

För en människa börjar ett fenomen som kallas "Gray-out" just vid 3-4 g. Det är blodtillförseln till näthinnan som upphör och allt blir grått. Vid större påverkan försvinner först det perifera och sedan också det centrala seendet, man får en "black-out" där man inte ser något men fortfarande är vid medvetande. Men tornseglarna tar varv efter varv! Det verkar som de har riktigt roligt!

Det kommer jag ihåg att vi hade som barn på karusellen – där vi höll i oss allt vi kunde, medan det gick fortare och fortare tills man blev yr och nästan drogs av.

Så snart jag hade beräknat g-kraften fick jag en av de där sällsynta ögonblicken när man kommer på något! Just när resultatet förelåg kom jag på vad det förstås skal heta:

Centriflygavkraft!!

Samma ordklass och samma typ missförstånd som travers/dratvärs och charkuteri/skärochskjuteri. Letade efter ordet på Internet men hittar det inte. Så härmed är det lagt till det svenska folkmålet genom publicering på våran hemsida!

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev 15 augusti 2021

Hej!

Jag har bra program på min dator, de skyddar och hjälper mig genom vardagen. Men ibland är de lite för snabba. I går uppdaterade mitt säkerhetsprogram mitt E-postprogram och ingen av dem frågade om det nu var lämpligt eller passade mig att få det gjort. Så när jag satte mig till datorn så var alla E-postadresser borta! Vänner, myndigheter, kontaktpersoner i det offentliga, företag och inte minst Ni alla som stod med på utskickslistan för våra Nyhetsbrev!

Jag hade ingen säkerhetskopia av mitt adresskartotek visade det sig. Det hade nog inte hjälpt heller då E-postprogrammet hade bytt filformat på adresserna. Men jag hittade en lösning. Det sista Nyhetsbrevet innehöll alla Era E-postadresser. Dem kunde jag skriva ut och därefter skriva in dem i en ny utskickslista på datorn. Så nu är Ni säkrade att få Nyhetsbrev ett tag till! Återstår då alla de andra som jag blivit av med. De får väl fyllas på efterhand.

Nu sparar jag E-postlistan rent fysiskt i en pärm också - så det går lättare en annan gång.

Vi är nästan färdiga med Höst-Vinterprogrammet och räknar med att det kan skickas ut i nästa vecka. Som epidemin utvecklar sig så fortsätter vi med att vara försiktiga och håller avstånd, tvättar händer och gör rent samt håller oss hemma vid minsta misstanke till förkylning. Programmet kommer också ligga på vår hemsida.

Första aktiviteten som vi bjuder in till är friluftsgudstjänsten söndag den 29 augusti kl. 13.30 på Kapellplatsen om vädret tillåter. Annars blir det i Ladan. Vi serverar kyrkkaffe efteråt på Persgården. OBS tidpunkten!

Efter sommarpausen startar vi nu upp med det första styrelsemötet i denna veckan. Det skall bli roligt. Vi hoppas att styrelsemedlemmarna kan mötas på Persgården men är vädret dåligt så får vi kanske fortsätta på Zoom. Då blir det inte pratat lika mycket och länge och inte får vi kaffe med dopp heller.

Låt oss nu gå ut och njuta sensommardagarna så länge de varar!

Många vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev 6 juli 2021

Hej!

Vi har riktig sommar med massor av värme och man kan njuta av de sköna kvällarna utomhus om man vill. Förra gången berättade jag om rådjuret i min trädgård och nu har hon med sig ett lam som redan har blivit rätt stort. Det är roligt att titta på de två. På Persgården hade vi öppet i onsdags och serverade kaffe med våfflor till många besökare. Vi har också arrangerat med en utställning av konstnären Einar Ljungbergs verk i Ladan. Titta gärna in där - det är öppet samtidigt med våffelkaféet - onsdagar i juli månad kl. 14-17.

Insamlingen till Kapellplatsprojektet fortsätter och vi har nu fått in 74.583 kr. Lyssna gärna till Åke Möllers föredrag om Kapellplatsen, som han höll den 2 juli hos Mariestads församling på deras arrangemang Osynliga broar.

Kulturstigen är populär och många passar på att ta med en tipslapp och fylla i den med svaren till våra frågor längs stigen. De byts med ungefär 14 dagars mellanrum och svaren återfinns därefter på vår hemsida. Vi drar lott bland de bästa svaren och vinsten är kaffe och våfflor. Vinnarna kontaktar vi - så glöm inte att fylla i namn och telefonnummer.

I och med att vi nu är i juli månad så lättade restriktionerna lite grann. Föreningen kommer dock fortsatt vara försiktig och vi kommer hålla till utomhus mest möjligt också under det kommande programmet för hösten och vintern. Våra lokaler är små och det är lågt till taket och det blir fort trångt mellan gästerna. Det är nog klokast att fortsatt undgå allt för tät kontakt.

I slutet av nästa månad eller senast i början av september så sänder vi ut höst- vinterprogrammet 2020-21. Skulle någon av våra medlemmar ha önskemål eller förslag så sänd gärna en e-post till oss.

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev 9 juni 2021

Hej!

Rådjuren har fött sina kid och geten som håller till på baksidan av huset ses nu regelmässigt också dagtid då hon behöver äta för flera. Här om dagen när jag slog gräset kunde jag i ögonvrån se att hon låg bara tio meter på andra sidan stengärdsgården i den täta vegetationen. Troligen tycker hon det är tryggt här även om min hund skäller på henne inifrån köket där hunden tycker om att stå och titta ut över trädgården. Snart tar hon med sina kid så vi får se dem också. Jag kommer särskilt ihåg en händelse vid denna tiden på året då jag på mitt arbete var på väg genom ett tätt hallonsnår. Plötsligt reste sig ett rådjur, en get, inte mer än två meter från mig och vi stod helt stilla och tittade på varandra. Inga ord behövde sägas - jag förstod så väl vad hon sa: "Jag har just fött, låt oss vara, skada oss inte!" Långsamt drog jag mig baklänges bort och hon blev stående så länge som jag kunde se henne.

På Persgården har vi besök av grupper som sitter utomhus och det fortsätter vi med ett bra tag framåt. Om allt vill sig, så hoppas vi kunna öppna upp så smått för att ha Våffelkafé från och med onsdag eftermiddag den 30 juni. Sedan varje onsdag i juli och kanske första onsdagen i augusti. Titta i Mariestadstidningen under föreningsnytt och på vår hemsida för ytterligare information. Med förbehåll för ändringar! Det är efterlängtat och det skall bli så roligt att kunna öppna upp lite igen!

Kapellplatsprojektet fortsätter med insamling av bidrag och planläggning. Vi har nu 71.083 kr till projektet. Det kan Du också följa med i på vår hemsida.

Många vänliga hälsningar,

Truls

alt

Foto: Truls Wiberg - en annan get i sommargrönskan, men ungefär som det såg ut.

Nyhetsbrev 5 Maj 2021

Hej!

Låt mig starta med att berätta att vi är tacksamma för att där kommer in bidrag till föreningen under dessa rätt svåra tider. Vi har ju startat en insamling till Kapellplatsprojektet och är nu uppe på 62.700 kr. Vårt mål är 200.000 kr. Vi har tålamod och hoppas att vi så småningom skall kunna börja med undersökningarna av området runt Kapellplatsen i Karleby. Är Du intresserad så finns det mera att läsa på vår hemsida.

Från Mariestads kommun kommer vi få 15.000 kr till nya trädgårdsmöbler och lekredskap. Även Sveriges Hembygdsförbund låter hembygdsföreningar bl. a. via Västergötlands Hembygdsförbund få tillbaka en del av medlemsavgiften. För vår del blev det drygt 4.000 kr.

Torsdag den 20 maj kl. 14 har vi årsmöte på Persgården. Det avhålles utomhus och där är inga föredrag och heller ingen servering. Där har inte inkommit några motioner och styrelsen har inga nya förslag utan vi önskar att årsmötet kan genomföras med så få närvarande som möjligt. På hemsidan kommer det på dagen finnas en länk till årsmötet med hjälp av Zoom. Medlemmar som önskar deltaga på Zoom är välkomna.

Vi har gräsmattor som behöver klippas i säsongen. Vi använder en John Deere åkgräsklippare som är snabb och lättkörd. Är det någon som kunde tänka sig att vara med, så kontakta Mats Karlsson på telefon 070 51 33 358. På Internet kan man nu hitta mera om det historiska Mariestad.

Tittade just på vädret och nu ser det ut till att vi kan komma upp över 20° i nästa vecka! Det längtar jag efter - sol och värme igen!

Många vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

Nyhetsbrev april 2021-04-02

Hej!

Vi är inne i påskveckan och normalt hade vi haft besök av släktingar som stannat några dagar, men inte så i år heller tyvärr. Det är ju inte direkt vanligt att man längtar efter att få sina sprutor men det gör vi nu. Kanske kan vi sedan få lite besök och sitta runt matbordet igen och känna glädjen över gemenskap och samtal.

På Persgården är det rätt lugnt. Vi håller på med att ersätta den gamla sandlådan med en ny. Den får ett fastmonterat lock som vi hoppas man kommer ihåg att lägga på efter att barnen har lekt. Det förhindrar katterna i att använda lådan till toalett. Sandlådan kommer på plats någon gång under april, men är inte helt färdig ännu. Om någon månad börjar gräset påminna oss om att vi åter skall klippa gräsmattorna. Vi har övervägt att skaffa en gräsklipparrobot men vi tar ett år till med Karlssons åkgräsklippare och Ekströms får. Vi kommer med all säkerhet inte kunna hålla något midsommarfirande och därför får fåren lov att breda ut sig lite och hjälpa till med trädgårdsskötseln.

Skulle det nu vara någon som inte kan undvara Persgårdens trevliga atmosfär, så går det fortfarande att hyra den! Man kan ringa till Maj-Britt Lundstedt på telefon 0501 18419 och boka. Det kostar 500 kr pr. dag - och max 8 personer.

Styrelsen håller fortsatt styrelsemöten på Zoom, det vill säga med hjälp av datorn kan vi se och höra varandra. Vi kommer hålla årsmöte i maj men utan kaffe och underhållning. Vi har skjutit fram årsmötet två månader så att vi kan vara utomhus och att vi om möjligt har blivit vaccinerade. Där har inte inkommit några motioner och vi har inga viktiga beslut på dagordningen.

Vårt arbete med att samla in bidrag till den nya undersökningen av vad som döljer sig i jorden nere vid Kapellplatsen vid Tidan är nu igång. Det sker genom gräsrotsfinansiering - både små och stora bidrag är välkomna och man kan sätta in dem på Swish nummer 1236232821 eller på vårat plusgiro 638 06 63-2. Vill Du läsa mera om projektet så kan Du ladda ner foldern här. Du kan också följa med på hemsidan och se hur mycket vi har fått in.

Vi har städdag på Persgården onsdag den 14 april. Då finns det möjlighet att komma och räfsa ihop blad och grenar utan att det blir trängsel om man vill. Vi startar kl. 10. Ta med egen räfsa. För hjälp inomhus - kontakta Maj-Britt innan, så vi inte blir för många inomhus.

Med vänliga hälsningar,

Truls

Nyhetsbrev i mars 2021-03-03

Gick en lång tur i Ullervadskogen den sista dagen i februari och fick se en citronfjäril som flaxade ivrigt runt i en glänta. Vare sig Tussilago eller vide blommar ännu så den får flyga på reservtanken. Jag letade efter granar som såg dåliga ut. Det blir nu tredje säsongen som vi måste gå igenom skogen noggrant för att hitta och märka de träd som är angripna av granbarkborren. Det är en väldigt liten skalbagge med mycket stor skadeverkan. Den är bara 4,5-5,5 millimeter stor. Om man kan få bort angripna träd i tid så minskar risken en del, men det förutsätter ju att alla som har skog också tar bort sina barkborreträd i tid.

I dag var min gamla mor och jag på vårdcentralen och fick den efterlängtade första sprutan mot Covid19. Om en dryg månad eller så när den andra sprutan skulle ha gjort sin verkan, så vågar vi kanske oss ut lite mer bland folk igen. Vi får hoppas att så många som möjligt nu får och tar den erbjudna vaccinationen så att vi åter kan träffas i hembygdsföreningens regi. Om vi skall ställa vaccination som ett krav för att deltaga i våra aktiviteter vet jag inte ännu. Det får vi diskutera på vårt kommande styrelsemöte här i mars. Det ville ju i så fall vara av hänsyn till varandra som gör att vi väljer att kräva vaccination. Orsaken till att det dröjer så är tydligen EU byråkrati. Vi har sjukvårdspersonal som inget hellre vill än att vaccinera folk men det finns inte vaccin att tillgå!

Årsskriften är nu ute och vi sänder ett varmt tack till alla som har hjälpt till med att lägga den i brevlådor runt omkring. Många ser fram till att få läsa den och den är också en bra present. Vi har fler till salu om någon vill ha.

Dagen slutar med dramatik! Jag har installerat 112 SOS Alarm appen på min mobil. Den underrättar om trafikolyckor, bränder och annat i ens närområde. Det brinner i Karleby! Jag kastar mig i bilen och kör dit för att titta till hembygdsgården, men det var tydligen inget allvarligt och dessutom hos en av grannarna.

Många vänliga hälsningar,

Truls

2021-02-06

Nyhetsbrev februari

Hej!

Vintern fortsätter och kylan ger mig en del extra arbete med att släpa in ved och elda. När jag var barn kommer jag ihåg mormor som kom in tidigt på morgonen medan det fortfarande var mörkt och eldade i kakelugnen i rummet där jag sov. Det var mysigt att ligga där i sängvärmen och se ljusskenet från elden spela i taket tills man var tvungen att gå upp. I dag är uppvärmningen en självklarhet och kanske styr man den på distans med en app!

Vi försöker nu anpassa vår verksamhet till de stränga restriktioner som gäller för oss alla. Det innebär, att vi överväger att inte ta fram det vanliga programmet för våra aktiviteter för våren och sommaren 2021. Med endast 8 personer som högsta deltagarantal och en förväntad stor försiktighet och tveksamhet hos både oss och Er alla blir det väldigt svårt att genomföra aktiviteter. Skulle restriktionerna mildras i takt med att allt fler blir vaccinerade så kommer vi nog att starta så smått igen.

Vi kommer i så fall använda oss av Mariestadstidningens Föreningsnytt och vår hemsida. Du är förstås alltid välkommen att besöka Karleby och Persgården även om vi häller stängt. På Kulturstigen fortsätter frågesporten och snart kommer årsskriften!

Med vänliga hälsningar,

Truls

20210114

Hej och god fortsättning! Vintern har nu infunnit sig och man får borsta trappan på morgonen och ibland flera gånger om dagen. Inte behov för snöskyffel eller snöslunga ännu. Hunden vill ut hela tiden, dels på grund av rådjuren som är här och äter i trädgården och dels för att den tydligen trivs med att ligga i snön, rulla sig och gnaga på snö och is. På Persgården har vi stängt för vintern. Stängt för vatten och isolerat och adventsljusstakarna blev borttagna tjugondag Knut. Med den nya restriktionerna som myndigheterna har givit oss så får vi inte vara fler än 8 personer vid ett möte. Våra lokaler är i förvägen så små och med lågt i tak att vi inte ser någon möjlighet att hålla några inomhus aktiviteter för våra medlemmar under nuvarande förhållanden. Vi skall nu i stället försöka sätta samman ett nytt vår- och sommarprogram med utomhus aktiviteter och vi får noga följa myndigheternas restriktioner för allas bästa. Det kan då bland annat bli tal om att man måste anmäla sig i förväg. Lite besvärligt men jag hoppas att alla förstår varför. Bättre det, än att vi måste be besökare om att vända om då vi inte har plats till fler. Har nu någon av Er några förslag till besöksmål där vi kan gå en tur eller lyssna till ett föredrag eller göra något roligt ihop så hör gärna av Er till mig! I höstas hade vi flera vällyckade aktiviteter där vi besökte sevärdheter i vårat lokalområde. Bussresor är ju helt uteslutet dessvärre och vi är nog många som har lite utlängtan efter att vi har varit isolerade så länge. Årsskriften jobbas det ivrigt med och vi räknar med att den blir klar som vanligt i slutet av februari och sänds ut snarast därefter. Det är Åke Möller och Johannes Ekström som står för att få redigerat och skrivit in alla artiklar. Ett stort arbete med ett flott resultat! Förra året fick vi vara sparsamma och är så fortsatt, då inkomsterna var små och få och utgifterna översteg inkomsterna. Vi är tacksamma för vad vi ändå har mottagit i form av stöd, bidrag, gåvor och medlemskap. Vi hoppas att våra medlemmar har förståelse för att vi ber om deltagaravgifter i lite större utsträckning än vad vi brukar vid våra aktiviteter. Det blir ju ingen film- och musikafton som vi brukar ha här i januari. Tills programmet utkommer i början av mars månad så hänvisar vi till vår hemsida och till Mariestadstidningens Föreningsnytt. Där kommer vi berätta om vi hittar på något i de kommande två månaderna. Årsmötet kommer också i år att skjutas upp tills maj eller juni månad.

Många vänliga hälsningar,

Truls

20201208

Hej!

Nu har det blivit tid till årets sista nyhetsbrev! Det har på många sätt varit ett underligt år. Det startade jättebra med ett omfattande program, men snart fick vi slå till alla bromsar och tvärnita. Hela vår- sommarprogrammet blev inställt. Midsommarfirandet blev till en film utan publik och när vi närmade oss slutet på sommaren hade vi insett att detta blev långvarigt. Vi lade då om kursen och i Höstprogrammet samlades vi runt utomhus aktiviteter under devisen "Upptäck Din hembygd med Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening". Det gick riktigt bra och vi hade många trevliga stunder och upplevelser tillsammans i mindre grupper som förstod att ta hänsyn till varandra och hålla avstånd.

Häromdagen fick jag en invitation till "Webkaffe"! Ett av tidens nya ord? Vi skall ses på datorn med hjälp av programmet "Zoom". Släktingar i Stockholm och Ullervad. Kaffe, bulle och kakor, kanske en tårta? Hur skall det gå om man inte kan bjuda runt? Det skall bli spännande. Skulle tro att vi har med morbror också till julafton på Zoom.

Just de gemensamma kaffestunderna på Persgården och privat har saknats av oss alla. Låt oss hoppas att 2021 blir året då vi långsamt kan återgå till mera normala umgängesformer. Det är så här som samhället ändras. Vanor, traditioner förnyas och de bästa av de nya initiativen blir kvar efter epidemin.

Jag tror att vi kommer få satt samman ett riktigt bra vår- sommarprogram 2021! Då träffas vi utomhus och jag hoppas att vi skall kunna besöka alla fem socknarna Ullervad-Leksberg, Utby Ekby och Ek. Vem har något som Ni vill visa fram? Sänd gärna in förslag till mig så tar vi med dem i vår planläggning och ser om det går att genomföra.

Tack för att Ni är så trofasta medlemmar! Det är viktigare nu än någonsin att vi försöker öka antalet medlemmar - så ge gärna bort ett abonnemang i julklapp! Jag bifogar ett gåvokort. Kan ju också vara bra med en present som man inte behöver gå in i en affär för att skaffa.

Ni önskas alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Truls

alt

20201117

Hej!

Det var länge sedan som jag har känt mig kallad att sätta mig ner och skriva till Er alla igen. Förra gången berättade jag att vi skulle göra ett nytt Höst- vinterprogram. Häromdagen beslutade vi att sista aktiviteten på det programmet - Julmarknaden inte blir av! Den ökade spridningen av coronaviruset och myndigheternas nya krav och råd till oss, gjorde det till sist inte möjligt att genomföra julmarknaden. Vi hoppas att nästa år blir bättre, även om jag tror att detta kommer vara långvarigt. Vårt hopp står till ett effektivt vaccin som så många som möjligt tar, vilket leder till att sjukdomen inte längre får fäste i befolkningen och att smittorisken klingar av.

Vi i styrelsen får nu en period där vi kan ta det lite lugnare, men några av oss arbetar intensivt med årsskriften som åter ser ut till att bli fylld med spännande artiklar. Den utkommer i mars. Årsmötet väntar vi med till maj-juni månad när vädret är bra och vi kan hålla det utomhus. I januari-februari förbereder vi Vår- sommarprogrammet 2021. Det kommer, att i likhet med höstens program, vara dominerat av utomhus aktiviteter och kommer ta hänsyn till att vi kan hålla avstånd och inte bli för många.

Föreningen har försökt att vara sparsam under de rådande förhållandena. Vi får ju inte intäkter från vare sig midsommarfirandet eller julmarknaden. Vi kommer ut ur räkenskapsåret med ett sämre resultat än vi brukar, men föreningens ekonomi är i grunden bra.

Jag kan berätta, att styrelsemötena under året har skett på distans med hjälp av Skype på våra datorer. Vare sig ljud eller bild är särskilt bra och därför kommer vi att försöka oss med ett annat program till nästa styrelsemöte. Det är Zoom som så här i pandemitider har blivit väldigt populärt. Alla kan se varandra och tala med varandra. Vi kan ta fram dokument och visa och dela skärmbilder. Mötena blir rätt effektiva, kortare - och lite tråkigare än när man träffas. Kaffe och bröd får man själv stå för!

Det är nog så, att många arbetsrutiner kommer ändras när folk tvingas att ompröva sina sätt att arbeta.

Meteorologerna lovar lite kyligare senare i veckan - nu skall jag gå ut och ta in ved innan mörkret faller.

Många vänliga hälsningar,

Truls

21.7.2020

alt

Hej!

En gång för länge, länge sedan vid en bäck satt han och lyssnade ut i natten. Lägerelden vars glöd övergick i klara flammor när han lade på flera grenar. Den lyste upp den lilla gruppen människor som satt och låg tätt runt elden för att få del i strålvärmen och den trygghet som närhet, värme och ljus kunde ge dem i den vidsträckta ödemarken. Ute i mörkret hördes och skymtades ibland stora rovdjur ditlockade av matrester från de bytesdjur som jägarna nerlade och åt. Elden höll dem på avstånd. Vår jägare tog dagarna och nätterna som de kom och oroade sig inte för framtiden, men gladdes över familj, god fångst och bra väder. Visst fanns sjukdom och livsvillkoren var barska och överlevde gjorde de som hade tur, var uthålliga, förutseende och kloka. I öster sågs det första ljuset från gryningen och han var obekymrat tacksam över ännu en dag och mörkrets skuggor gled bort. Den eviga frågan då som nu är hur vi möter dagen - består den av nya möjligheter eller består den av hot och hinder? Fram till och med 30.000 år sedan blev väldigt få människor äldre än 30 år. Under stenåldern var barnadödligheten stor, men folk blev ofta både 60 och 70 år gamla.

Genom årmiljoners utveckling så har virus blivit en del av vår genetiska kod. Helt upp till 10% av vår arvsmassa kommer från retrovirus som är en annan typ av virus än corona. Men poängen är att vi inte hade varit dem vi är med en stor välutvecklad hjärna om det inte hade varit för virus!

Nu kurar vi ihop oss därhemma tillsammans med nära och kära mot en farlig omvärld där sjukdom lurar. Inte lägereld men kanske TV, dator och hobbys? Kreativiteten flödar. Där kommer komma kunskap, uppfinningar, böcker, konst, musik och produkter och en ny generation ur denna tidsperioden. Där kommer komma filosofi, politik och ekonomiska ändringar. Världen ändras och vi har svårt att hänga med. Men det gäller fortfarande att ha tur, vara uthållig, förutseende och klok!

Vad gör vi i hembygdsföreningen, var blev vi av? Nu står vi inför en ny programperiod - Höst- och vinterprogrammet 2020-21. I föreningen vidtar nu ett arbete med att hitta nya aktiviteter som inte utsätter våra medlemmar för risker. Vi skall försöka vara kloka och ber medlemmarna om att komma med förslag till aktiviteter som Ni önskar och som kan genomföras utan att risken för att smitta varandra blir för stor.

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

19.6.2020

Hej!

Även om vi inte träffas på Persgården i morgon på midsommarafton, så har vi ordnat det så att alla som vill kan uppleva hur vi firar tillsammans även i år utan publik!

Vi ser hur kreativiteten och glädjen kan flöda även när människor tvingas att förhålla sig i ro med social distansering.

Hembygdsföreningen har spelat in sin första digitala film! Vi har använt rätt enkel teknik - en Ipad, en trefot och en lite bättre mikrofon samt förstärkare och högtalare till några av musikerna samt en drönare.

En film som visar hur vi firar årets midsommar men utan publik. Alla deltagare utvisade stort engagemang och även om vi tvingades att inställa inspelningen på tisdag kväll på grund av regn, så var alla villiga att ta på sig folkdräkterna en gång till och köra hit för att fullfölja inspelningen om onsdagen. Då fick vi både värme, solsken och rätt stilla väder. Perfekta förhållanden och vad hade vi det trevligt!

Ett stort tack till alla som bidrog och medverkade till "Midsommar i Karleby 2020"

Kom nu med oss till Karleby och se hur vi firar midsommarafton och dela gärna med er vår länk till andra.

Man kan besöka vår hemsida eller gå direkt till Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=r0kTNAdrhZI

Vi hoppas förstås, att vi ses med full publik nästa år - då är Ni alla välkomna!

Många varma midsommarhälsningar från oss,

Truls Wiberg

29.4.2020

Hej!

Det är lite underligt hur man vänjer sig till att leva mera stilla. Men det är antagligen väldigt olika hur var och en upplever denna frivilliga isolation. Rent praktiskt upplever jag inte några större svårigheter. Kön när man skall betala i affärerna har blivit kortare. Där är mindre trafik på gatorna, flera lediga parkeringar och mindre folk ute, Det går helt enkelt lättare att handla de få gånger som man vågar sig ut. Men det måste vara svårt att vara butiksinnehavare eller företagare eller bli utan arbete och inte minst för alla dem som är beroende av hjälp och sociala besök. Trafiken på vägarna ser ut till att ha minskat, det är mera tyst utanför än det brukar vara. Jag hör mera till fågelsången!

Årsskriften måste vi tänka på redan nu då vi i år har färre aktiviteter. Vi kunde kanske få plats till någon mer artikel eller bilder från våra medlemmar? Kontakta oss gärna.

Då vårt ordinarie program är inställt tills vidare har vi funderat på vad vi kan hitta på för våra medlemmar!

På kulturstigen har vi anordnat en frågesport. Ta med mobiltelefonen (kan hjälpa Dig med några av svaren och Swisha ett bidrag kanske :-) och gå rundan ensam eller tillsammans med den nära familjen eller någon god vän. Sänd in svaren till oss på mobilen och delta i utlottningen av gåvokort till två kaffe med våfflor på Persgården när vi öppnar igen.

Då föreningen inte har några inkomster under epidemin är vi tacksamma för ett litet bidrag via Swish-numret som finns på en skylt.

De rätta svaren kommer på hemsidan efter 2 veckor. VI sätter därefter upp nya frågor för den nästa 14 dagars perioden tills vi inte kan hitta på fler frågor.

Ta papper och penna i början på turen utanför Persgårdens ingångsdörr i Karleby och lägg svaren i svarslådan - glöm inte kontaktupplysning.

Trevlig tur!

Dagens erbjudande: Vi har en fin diskmaskin till övers som är till salu om någon vill göra en bra affär? Den är köpt på Ikea 2017 och har bara kört cirka 100 diskar. Den skall byggas in under diskbänken. Märke: IKEA "Rengöra". Vi betalade 3295 kr. I dag är priset 4495 kr för denna eller en liknande maskin hos IKEA Pris: 1.500 kr avhämtad.

Kontakta Jan Rönnholm på telefon 070 66 24 754 om Du är intresserad.

alt

Olika frontluckor till montering kan fås hos IKEA.

alt

Den 12 mars sände jag ut ett meddelande om att årsmötet var inställt. En av mottagarna upplevde, att mejlen var närmast oläslig. Det berodde på vårt logo som jag gärna vill ha med. Skulle det vara flera som har upplevt detta så får Ni gärna höra av Er.

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

7.4.2020

Hej!

I går kom den efterlängtade värmen och det kändes skönt att vara ute och gå utan kyliga vindar. Det är en bra aktivitet att ägna sig åt när man anmodas om att hålla sig för sig själv och inte delta i sociala aktiviteter. Det känns tomt när själva själen i hembygdsrörelsen består av gemensamma aktiviteter, att vi var tvungna att sätta allt på sparlåga tills vidare. Hembygdsrörelsen som gärna skulle göra en skillnad i svåra tider lamslås lite av vår höga medelålder och den därav försiktiga linje som vi måste hålla. Det förhindrar oss inte i att gå ut och gå tillsammans eller knacka på en dörr och på lite avstånd höra hur det står till. Telefonsamtal, e-post och sociala nätverk på Internet kan också fylla en stor funktion för alla som sitter ensamma.

Kommer att tänka på en dikt av Hjalmar Gullberg som jag tycker mycket om:

Om i ödslig skog ångest dig betog, kunde ett flyktigt möte vara befrielse nog.

Giva om vägen besked, därpå skiljas ifred: sådant var främlingars möte enligt uråldrig sed.

Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möte borde vara så.

Många vänliga hälsningar och önskan om en glad påsk!

Truls

17.3.2020

Hej!

Trodde väl aldrig vi skulle behöva skriva till våra medlemmar och berätta att alla aktiviteter på Persgården, att vårt program, blir inställt! Situationens allvar går mer och mer upp för oss och vi vill inte utsätta någon, vare sig besökare eller oss själva för smittrisken. Med tanke på medlemmarnas höga medelålder och myndigheternas rekommendationer så är det ett riktigt men tungt beslut.

På vår hemsida kan Du se om det sker någon ändring: https://www.ullervad-leksbergs-hembygdsf.se/

Kanske blir det nu tid att städa och kanske påta i trädgården och läsa mera?

Jag har ju den uppfattningen att hembygdsföreningarna med sina aktiviteter, utgör en del av det sociala lim som håller ihop vårt samhälle. I stunder av svåra kristider kan vi ställa upp med aktiviteter, måltider, husrum och en hjälpande hand. Men i denna situationen där samhället går i självvald isolation kan vi inte träda till på samma sätt. Men var och en kan ändå göra skillnad!

Kom i håg att ringa och hör hur släkt, vänner, grannar och arbetskamrater har det. Erbjud Dig att handla till de äldre som inte vågar sig ut. Bara för att vi isolerar oss behöver vi väl inte sluta att besöka den som är ensam - man kan mötas utomhus och gå en promenad kanske?

Ur kriser kan det uppstå tacksamhet över allt som dock är bra och initiativ som gör saker bättre!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

”En indian satt och pratade med sitt barnbarn. – Han sa: ”I alla människor bor det två vargar som slåss. Den ene är ond. Det är ilska, fruktan, missunnsamhet, avundsjuka, sorg, arrogans, självömkan, lögn, överlägsenhet och egoism. – Den andra är god. Det är glädje, fred, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit”. – ”Vilken varg vinner?”, sa barnet.

Den du matar”, sa den gamle mannen.”

23.1.2020

Hej!

I ett av mina senaste nyhetsbrev (27/11 2019) skrev jag: "Ju mera sand som rinner igenom ditt livs timglas desto bättre kan du se igenom det" och tillskrev det Jean-Paul Sartre. Det var ju fel, då det var maktens furste Niccolò Machiavelli som skrev de bevingade orden. Jag kontrollerade inte fakta när jag skrev. Jag trodde eller menade, att jag kom ihåg vem som var citatets upphovsman. Jag befann mig i den vänstra sidan av nedanstående kedja av tillstånd av klokskap som vi kan befinna oss i.

ANA -TRO - KÄNNA - UPPLEVA - MENA - VÄRDERA - ANALYSERA - LÄRA - TÄNKA - FÖRSTÅ - VETA - KUNNA - UNDERVISA - LEDA

Det är kanske så, att det har blivit för lätt att bara sända iväg information i alla dess former utan att källor granskas och att avsändarna också befinner sig i vänster sida som jag gjorde? Mängden information i dag är enorm. Vi överöses med nyheter - sanna och falska - och det kan vara skönt att stänga av TV, radio och inte minst mobil ett tag och få lugn och ro och tänka och tala med andra medmänniskor. Snart kommer hembygdsföreningens årsskrift. Vi håller på för fullt med att redigera texter och bilder. Vår tidigare skickliga medarbetare Lars Johansson har gått bort och nu har Johannes Ekström och Åke Möller tagit över ansvaret för årsskriften. De två tillsammans befinner sig absolut i höger sida och jag tror vi kan lova en lika bra och läsvärd årsskrift som tidigare! Om allt går väl så utkommer den om drygt en månad.

I kväll så är det Film- och musikafton i Leksbergs församlingshem kl. 19. Vi visar filmen "Mellan bleke och storm" av Anette Lykke Lundberg. Därefter musikunderhållning med Benny Carlbom och så blir det kaffe. Entré 70 kr. Välkomna!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

27 november 2019

Hej!

Kunskapens träd är verkligen ett träd till sin struktur. Ett ämne är en gren och grenen delar sig åt olika håll när man läser och lär mera. Historia - Världshistoria - Svensk Historia - Västergötlands historia - Skaraborgs historia - Mariestads historia.

Nu har vi fått vår alldeles egen historiebok som Åke Möller skrivit och bättre julklapp får man leta efter. Men många med mig har nog inte kunnat vänta, utan har redan köpt den och förundrats över allt som det berättas om. Några har bläddrat försiktigt för att sedan packa in den som julklapp. Många exemplar är redan sålda och vi får hoppas att upplagan räcker till jul.

När man har studerat ett ämne slås man ibland av att man långt ute på grenarna fortfarande kan läsa i förorden till böckerna att det är "en introduktion till" eller "grundläggande kunskap om"... Kunskapen fortsätter att grena ut sig genom forskning och nya upptäckter. Förr fanns det renässans människor som behärskade stora delar av all kunskap som fanns tillgänglig då. Det är omöjligt i dag. Men man kan bli väldigt duktig inom sitt område, vilket Åke har bevisat på bästa sätt.

Machiavelli har sagt: "Ju mera sand som rinner igenom ditt livs timglas desto bättre kan du se igenom det". Det jag ser är inte bara av godo tyvärr. De som växer upp i dag har inte upplevt eran utan datorer, där allt skulle registreras för hand eller med hjälp av en skrivmaskin. Det innebar att man bara registrerade det som var strängt nödvändigt och att samkörning av register var ytterst besvärligt. Så är det inte mera. Vi håller på att få ett samhälle som registrerar allt och där samkörning av data är mera regel än undantag. Och jag tänker inte bara på myndigheterna - det är illa nog - utan det är att våra data är en vara och att vi säljs utan att veta om det mellan stora koncerner och företag. Gustav Vasa upprättade jordeböcker över Kronans egendomar omkring 1530. Omkring 1690 omfattades de flesta fastigheterna i Sverige och sedan har det bara blivit mera på livets alla områden. GDPR-lagen som skulle skydda oss är nog mest ett slag i luften och förhindrar inte spridningen av data.

I hembygdsföreningen stretar vi lite emot och registrerar bara det mest nödvändiga för driften av föreningen. Vi har ett medlemsregister med medlemsnummer, namn och adress, födelseårets två sista siffror, rote (vem som skall dela ut årsskriften), eventuell makes/makas namn, medlemsavgift med avgifter för antal hemmaboende barn under 18 år. Vi har också en separat e-mejl adresslista till nyhetsbrev och annan information. I vårt bokföringsprogram finns medlemmarnas namn tillsammans med inbetalningen av medlemsavgifterna. Du kan alltid kontakta undertecknad om Du önskar att till exempel inte få flera nyhetsbrev eller få ändrat namn-, adress- och e-postadress.

Det är i övrigt viktigt, att Du kommer ihåg att meddela oss om Du flyttar eller byter e-postadress. Vi har just nu 11 gamla e-postadresser som inte når fram till mottagarna.

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

1 juli 2019

Hej!

Midsommarfirandet blev väldigt lyckat tycker vi. Torsdag kväll var väl lite regnig men fredag, midsommarafton sken solen och vi fick massor av besökare. Vi har så smått börjat med att erbjuda betalning med Swisch, då många inte har kontanter. Men vi i hembygdsföreningen är väl lite gammaldags och stretar emot det kontantlösa samhället, där bankerna annars är på väg att vinna kampen om hur vi skall betala framöver. I ett kontantlöst samhälle kan man ofrivilligt utestängas från möjligheten att betala och köpa varor och tjänster. Kraschar Internet eller elförsörjningen i en period så klarar man sig således inte. Nu har vi fått stöd uppifrån! Enligt en lagrådsremiss från regeringen skall bankerna bli tvungna att erbjuda uttag och insättning av kontanter. De stora bankerna skall vara skyldiga att säkerställa kontantservice i hela landet. Så fortsätt att använda kontanter så mycket som möjligt!

Hembygdsgården har nu fått dragit in fiber men vi kopplar inte in det ännu. Så småningom räknar vi med att vi kan erbjuda föredrag, filmer, spelafton m.m. Hör gärna av Dig om Du har några bra förslag.

Vi saknar fortfarande en lagerlokal till en massa föremål som vi behöver flytta under arbetet med smedjan. Har Du ett större uthus/ekonomibyggnad (>25 m2) som Du tror vi kunde få använda så kontakta mig genom att svara på denna nyhetsmejl. Byggnaden skulle helst ligga i Mariestads kommun.

På onsdag den 3 juli öppnar vi våffelkaféet i Persgården. Då är Du hjärtligt välkommen att besöka oss och ta gärna med flera gäster. Vi har också öppet de följande fyra onsdagarna, den 10, 17, 24 och 31 juli. Kl. 14-17. Helst kontant betalning då förstås!

Vi är nu nästan färdiga med Höst- Vinterprogrammet 2019-20 och vi kan lova att det blir nya spännande aktiviteter.

Vi önskar alla våra medlemmar och läsare av vårt nyhetsbrev en trevlig sommar!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

3 maj 2019

"Budkavle kommer! Budkavle går! Rid i Natt!"

De flesta känner nog igen Vilhelm Mobergs ord men få har upplevt att få budkavlen i handen. I går gick budkavlen åter i bygden som den gjort i hundratals år mellan bönderna som kallelse till möte, till byastämma och grannöl. Byastämman hör till våra allra äldsta organisationer av vårt samhälle. Där avhandlades när och hur jorden skulle brukas, vägar hållas, gärdsgårdar, djurhållning och gemensamma ägor - samfälligheter - skötas, auktion av fiskerättigheter och mycket annat. En gång om året höll man grannöl där äggrätter, öl och snaps var rikligt förekommande.

I Sigurd Erixons böcker finns mycket att läsa om livet på landet i gamla dagar. Han har skrivit en artikel om de föremål som hörde till byalaget i Käckestad och Ullervad. Ur "En bys insignier och instrument" 1929:

"Intet är emellertid mera representativt för de gamla byarna i Sverige än detta kringsändningsinstrument, som är känt ända sedan förhistorisk tid och som aldrig dött ut, trots post, telegraf och radio. En budkavle var en levande tingest. Den gick ur hand i hand, och den befalde."

I tider av ofred kunde budkavlen vara sotig i ena ändan och en läderrem i andra till påminnelse om att den som inte sände budkavlen vidare blev hängd och fick gården nerbränd!

Budkavlen som tillhör Ullervad-Fors byalag har hål till läderremmen - men den finns inte med och heller inget sot!

Som liten grabb kommer jag ihåg att jag blev ivägsänd av mormor och morfar från Soopensqvarn i Ullervad till nästa gård med budet om att budkavle kommer. I går blev jag ivägsänd igen - denna gången av min morbror som är ålderman och skall hålla årets grannöl här på Källeberg. Det skall bli roligt!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

6 februari 2019

Hej!

Vår förening är ju opolitisk och jag skall i detta nyhetsbrev försöka hålla mig neutral men ändå nå ut med mitt budskap!

När jag växte upp som tonåring i slutet av 60-talet så skedde det under hotet från det kalla kriget. Det var en tid med Flower Power, studentrevolt och Maos lilla röda. The Beatles spelade "Please, please me" 1963, det internationella ungdomsupproret med majkravallerna skakade Paris 1968 och kulturrevolutionen härjade i Kina 1966 - 76. Hotet från kommande krig var påtagligt och gjorde oss ungdomar och de vuxna oroliga och rädda.

Det är konstigt hur historien verkar att upprepa sig och gå i cykler!

I dag är det - utöver en ökande spänning mellan nationer och oordning i de internationella förbindelserna mellan länder och ledare - klimathotet som skrämmer och gör ungdomar och vuxna oroliga. I Paris går folk åter på gatorna, nu med gula västar och protesterar mot orättvisor. Ungdomen klimatstrejkar från skolan, ledda av Greta Thunberg. Överallt möts man av hot och undergång.

Rädda människor är lätta att leda och förleda!

Partier och organisationer har ofta ett egenintresse i att få flera medlemmar och miljö och klimat används flitigt som argument. I klimatfrågan finns ett frö till totalitär tankegång som oroar mig. Bättre då med utbildning, forskning, nya uppfinningar, ekonomiska styrinstrument och frivillighet och internationellt samarbete med frihandel.

Vad kan då hembygdsföreningen och vi själva göra? Vi i föreningen vårdar och bevarar föremål och kunskap om hur man levde ett enklare liv förr. Det är inget alternativ för alla att återvända till självhushållet, men vi kan inspireras av våra förfäders sparsamhet och varsamhet med naturen. Föreningen vill gärna sprida kunskap, trygghet och gemenskap till unga och gamla och bidraga till sammanhållning i civilsamhället.

I Sverige finns det ungefär 2,4 - 3,6 miljoner hektar gräsmattor som klipps - de flesta med bensindrivna gräsklippare. Det är en yta svarande till att man lägger ihop Västergötland och Östergötland. Beroende på hur ofta man klipper så går det väl åt någonstans mellan 100 och 200 liter bensin pr. hektar gräsmatta och år. Här är ett bra ställe att börja minska vårt beroende av fossila bränslen!

Sänka temperaturen inomhus mera går nästan inte för oss - jag har 9 -14° i sällskapsrummen och 14 -18° i resten av huset vintertid. Det är endast köksavdelningen som är varmare. På Persgården har vi också vintertemperaturer inomhus och har få aktiviteter och försöker därmed spara på el. Här hemma har jag ändrat lite av gräsmattan till äng och överväger att minska ytterligare. På Persgården "klipps" det redan en del med får i övrigt. Kanske ska vi ha lite fler får eller mera äng och mindre gräsmattor?

Hur ofta kör Du ner och handlar? Det kan vara en bra ide att minska till en eller två gånger i veckan! Samåka när man kan. Fråga grannen nästa gång Du skall till Persgården om de inte vill med!

I Mariestadstidningen stod ordet "hemester" som betyder att hålla semester här hemma! Jättebra - där finns väldigt mycket att se bara här i Skaraborg. Kom då gärna och besök oss på hembygdsgården!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

PS. Pröva hur mycket Du påverkar klimatet på https://www.klimatkontot.se/

18 oktober 2018

Ladan Sommarvärmen och fint väder passar oss bra i dessa dagar då vi håller på att med hjälp av två studenter från Dacapo lägga om västra sidan av taket på Ladan. Ladans gamla handslagna tegel var ojämnt och låg inte helt stilla utan flyttade sig lite med väder och vind. Mossa, blad och frön från de stora askarna som finns i Karleby, regnade ner och letade sig in under pannorna och förhindrade teglet och det underliggande mellanrummet till det gamla spåntaket i att torka. Samtidigt har stora grenar då och då ramlat ner och knäckt pannor. Nu lägger vi på oljemasonit och nya enkupiga takpannor. Dessa är maskinframställda och helt lika varandra. Då kommer taket att ligga mera stilla och bli tätare än det gamla. Det är vår plan att senare lägga om östsidan, in mot den öppna platsen med flaggstången. Då skall vi om möjligt lägga om med det gamla teglet, så att miljön bevaras. Genom att sortera alla de gamla pannorna från takets bägge sidor, hoppas vi få nog kvar av god kvalitet som kan hålla i många år framöver. Det skall nästan användas 800 takpannor till den ena halvan av taket. Två av de närmsta askarna har Trädplockaren tagit bort vilket kommer bidraga till att det nya taket klarar sig bättre.

Titta gärna in på vår hemsida och följ lite med i vad som händer på Persgården.

"För Din säkerhet" Höstprogrammets första aktiviteter blev inte så välbesökta, men vi hoppas förstås att vi får fler deltagare när höstmörkret nu sänker sig. Får jag rekommendera en kväll på Marci hus, tisdag den 23 oktober kl. 18.30? Då besöker Försvarsutbildarna oss och berättar om vad Du kan göra för att förbättra Dina chanser att klara Dig och din familj bättre under kriser och olyckor i samhället. Vi bjuder på kaffe m.m. och föredragshållarna har lovat alla som kommer får en present. Jag har ingen aning om vad det kan vara? Du får möjlighet att ställa frågor och delta i diskussionen. Ring gärna innan till mig på 0722 199 288 så köket kan förbereda kaffet.

Arbetsfrukost Måndag den 29 oktober så kan Du komma till Persgården kl. 8.30 och delta i en jättegod frukost som vi bjuder på, innan vi arbetar ett par timmar. Arbetsuppgifterna den kommande måndagen innehåller att flytta in midsommarstången, samla trasigt tegel och ta bort nerfallna grenar m.m.

Pizza och filmafton på Persgården Torsdag den 1 november kl. 19 bakar Karl och Mats jättegoda pizzor (80 kr.) och vi visar ett par riktigt fina gamla filmer. Mysig stämning med brasa i storstugan och kaffe efteråt.

Jägarkväll Alla som är jakt- och naturintresserade är välkomna tisdag den 6 november kl. 19 till Persgården där vi tittar på foton och småfilmer från jakt och natur, medan vi berättar mer eller mindre helt sanna jakthistorier vid elden för varandra. Skulle Du nu istället vara lustfiskare så är Du lika välkommen! Där serveras kaffe och bröd, 50 kr. Ta gärna med egna bilder som Du vill visa.

E-post adresser Vi planlägger att ringa till våra medlemmar. Du som får det här nyhetsbrevet hör till bland de ca. 15% av våra medlemmar som har gett oss sin e-post adress. Det ville vara trevligt om fler kunde få nyhetsbreven, så vi vill ringa runt och fråga om vi kan få samlat in fler adresser. Skulle vi då råka ringa till Dig, som redan har gett oss Din e-postadress, så ber vi om ursäkt på förhand.

Kulturstigen som startar vid Persgården är fin nu med alla höstfärger - passa på att gå en tur innan alla bladen faller av.

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

1 oktober 2018

Hej!

Vi har nu tagit hål på höstens program som alla borde ha fått.

Annars kan man se programmet på vår hemsida på Kalender eller till utskrift.

Den 24 september hade vi föreningsfrukost med havregröt, sylt, mjölk, apelsinjuice, tre olika sorters bröd, korv, leverpastej, skinka, grönsaker, två olika ostar, stekt bacon och kaffe! Vi åt och njöt den goda frukosten. Det var Karl Lycken som var kocken och Mats Karlsson som hade hjälpt till. Sedan fick vi arbeta med mossa på Lillstugans tak, vinterstäda vår lilla trädgård, ta ner majstången och klä av den m.m. Kom gärna med nästa gång den 29/10. Vi har det trevligt!

Frukost

I går var det vandring längs Kulturstigen och efteråt serverade vi varm korv, dricka, kaffe och kaka. Det var inte många som visade sig så vi som var där fick äta oss mätta! Den gamla Råoljemotorn "Regulax" stod framme och vi kontrollerade smörjning, tömde sumpen för spillolja och hade reparerat och rengjort oljetanken. Men starta ville den inte! Vi hade inte nog gas till att värma upp kulan. Vi provar en annan gång.

Nästa aktivitet är i morgon kväll, onsdag den 3 oktober. Då är det pizzakväll med något att dricka till för 80 kr. Sedan visar vi film. Ring och boka plats så vi inte bakar för få pizzor! Telefon 0722 199 288.

Vi kan berätta att vi nu har en varg i varggropen! Åk gärna dit och titta. Det är motorsågskonstnären Stefan Karlsson i Tjällmo som har gjort en varg i alm i naturlig storlek som sitter nere i den gamla fångstgropen som hembygdsföreningen restaurerade i 1983. Bilder finns på hemsidan.

Varmt välkomna till höstens aktiviteter!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

9 april 2018

Hej! Skarsnö ända in i april men nu har det äntligen vänt! Rådjuren har betat ner blåbärsriset där det har varit åtkomligt. Foderhäcken har varit flitigt besökt tills häromdagen. Djuren börjar hitta annat att äta än stödutfodringen. Hackspetten trummar och våren kom till slut. Bofinkar i massvis och duvorna är här. Över skogen hörs tranornas välkomst fanfarer till våren.

I slutet av mars hade vi en filmafton. Vi har nu full glädje av vår projektor och duk som tillsammans med Johannes och Malin Ekströms gamla högtalare ger oss en riktigt bra upplevelse. Johannes och Malin är också hyggliga och ger oss möjlighet för att koppla upp oss på deras Wifi. Det innebär att vi nu har tillgång till Internet.

Vi visade två filmer från filmarkivet "Tomten" en vintersaga (1941) efter Viktor Rydbergs dikt Tomten samt "Skuggor över snön" en naturdokumentär om rovdjuren på vårvinterns svenska fjäll: ugglan, björnen och människan. Den sista gjord av Arne Sucksdorff 1946. Vi kommer framöver bland annat att visa sådana högkvalitativa gamla svenska kortfilmer. Vi visade också "Hästmannen" En berättelse om en småländsk bondes kamp för att få fortsätta att leva som vi gjort i århundraden. Mats Karlsson hade gjort smörgåsar med ost och skinka i smörgåsgrillen och Johannes ordnade med ljudet. Vi var bara sex personer som njöt av kvällens samvaro, kaffet och strålvärmen från brasan i den stora öppna spisen. Vi hoppas att det kommer fler nästa gång!

GDPR Den 25 maj 2018 träder ny lagstiftning i kraft om registrering av personuppgifter. Föreningen har mycket få uppgifter om våra medlemmar - precis vad som behövs för att kunna driva föreningen och sända ut information och årsskrift. Styrelsen är personuppgiftsansvarlig.

Registerförteckning: Vi har ett medlemsregister med medlemsnummer, namn och adress, födelseårets två sista siffror, rote (vem som skall dela ut årsskriften), eventuell makes/makas namn, medlemsavgift med avgifter för antal hemmaboende barn under 18 år. Vi har också en separat e-mejl adresslista till nyhetsbrev och annan information. I vårt bokföringsprogram finns medlemmarnas namn tillsammans med inbetalningen av medlemsavgifterna. Där finns också leverantörers namn och betalningar.

Vad innebär detta? - Vi är en ideell organisation och behandlingen av persondata sker endast inom ramen för vår verksamhet . - Föreningens stadgar utgör också ett avtal mellan föreningen och dess medlemmar. Stadgarna hittar Du här: http://www.ullervad-leksbergs-hembygdsf.se/foreningen/ - Du har rätt att en gång pr. år begära att få information om vad vi har av uppgifter om Dig och din eventuella familj. - Du har rätt att begära att uppgifter rättas eller tas bort. - Du och Din eventuella make/maka ger vår förening rätt att lagra och använda Dina/era upplysningar inom ramen för vår verksamhet när Du/ni ansöker om medlemskap eller inbetalar medlemsavgiften. - När en medlem lämnar vår förening så slätas alla medlemsdata från våra register med undantag av de uppgifter som vi enligt lag skall behålla.

Ullervad-Leksbergs Hembygdsf. och Ullervad VVO Jägarkväll på Persgården onsdag 25 april, kl. 19 Rovdjursspåraren Gillis Persson berättar. Kaffe och bröd 50 kr. Anmälan mobil: 0722 199 288 Välkomna!

Många vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

14 mars 2018 Hej! Forskaren Paco Underhills spådom: "Handeln kommer att förändras mer de kommande tio åren än vad den gjort under de senaste hundra."

Paco Underhill är en amerikansk omvärldspsykolog som ägnat sig åt studier av människors köpbeteenden. Han är författare till boken "Why we buy", shopping som vetenskap och är grundare, koncernchef och VD för Envirosell. Jag citerar: "that businesses must not only provide a product, they must also supply a mood or atmosphere", eller på svenska "handel skall inte bara förse oss med produkter, men måste också förse köparen med en stämning eller atmosfär"

Den amerikanska handelsjätten Amazon kommer antagligen att etablera sig här i Sverige redan i vår och kommer då ge många affärsdrivande grå hår.

Till dem av er som inte känner till Amazon, kan jag berätta att de säljer väldigt många olika saker och kommer att konkurrera med var och varannan detaljhandel i varje stad i landet. Mest känt är kanske deras online bokhandel - men där finns oändligt mycket mera. Allt från kläder, elektronik, mat, bildelar, film, skönhetsprodukter, sport o.s.v. Lite som Karlssons varuhus i stan - bara oändligt mycket större.

Jag är glad för att vi inte arbetar med detaljhandel! Hembygdsföreningen erbjuder nämligen istället i hög grad den andra halvan av en handel som beskrivs ovanför: Upplevelser, stämning eller atmosfär, som inte kan köpas på datorn, i mobilen eller sändas med post Nord...

Men vår hembygdsförening förändrar sig också - vi renoverar och anpassar oss på många områden i dessa år. I själva huvudbyggnaden på Persgården har vi påbörjat en modernisering av belysningen i taken. Där har vi tio lampor på 40 W. De är inte särskilt vackra och ger ett rätt dåligt ljus. Föreningen har inköpt LED plafonder som bara drar 10 W var och ger ett bättre ljus. Det sparar ca 75% av el till belysning i huvudbyggnaden. När vi installerar dem så går vi också efter kablar, dosor och kontakter och säkrar att allt fungerar som det skall. På sikt skall också belysningen i ladan moderniseras - men det tar vi längre fram när ladan förhoppningsfullt får en ansiktslyftning.

När man handlar lokalt i våra affärer får vi service och det ger lokala arbetsplatser och en levande affärsmiljö både i centrum och i utkanterna. Handlar vi utombys eller på Internet försvagas vårt närområde. Så handla online när det är nödvändigt - men glöm inte vår egen stad och ansvaret för den!

I lördags var jag inne i Mariestad hos Jem & Fix KB och köpte en LED-plafond och bad om att få återkomma och antagligen köpa resten här i veckan när jag hade provat om belysningen blev som vi ville i Persgården. Den gav jag 119 kr. för. Återkom i går för att köpa resten - då hade de stigit till 199 kr! Gick till chefen och beklagade mig och bad om att få köpa till gammalt pris - det gick han med på - det hade aldrig gått med Internethandel!

Som några kanske läste i Mariestadstidningen den 13 mars, så har kommunstyrelsen beviljat ett förstudium till att utveckla den gamla kyrkplatsen i Karleby som turistmål. Vi hoppas att det kommer något gott ut ur detta för alla parter. Förmedling, guidning och bättre informationsmaterial ser vi som bra tilltag. Men en ödekyrkogård - som det ju faktiskt är med kanske 1500 gravar - framträder bäst med sin vackra enkelhet och lugn och ro.

Torsdag den 22 mars håller vi årsmöte kl. 19 på Marci Hus i Ullervad. Kyrkoherde Jan Wahn kåserar över "35 år som präst på landet". Välkommen - och ta gärna med flera - vi bjuder på kaffe.

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

31 januari 2018 Hej! Framtiden är här, alledeles nära, runt om hörnet! Ingen nyhet tycker väl de flesta. Så har det ju alltid varit. Men det som skiljer förr från idag är fram för allt den hastighet med vilken förändringarna sker. Budskapet om förestående stora ändringar i våra liv kommer nu in från allt fler håll. Kombinationen av Artificiell Intelligens (AI) och självkörande fordon och robottar ser ut till att kunna ta bort vart tredje jobb omkring år 2030 (McKinsey Global Institute, report May 2017). Om vi vill tillåta att det sker är ju en ekonomisk och politisk fråga som säkert kommer bli ett hett ämne i åren framöver.

Jag handlar på Willys och har lärt mig använda deras handscanner. Snabbt och rätt smidigt när man har få varor - man smiter förbi den långa kön vid kassan. Men kanske försvinner det en tjänst? En person mer som kunde stå i kassan på längre sikt? Man går ut ur butiken utan ett vänligt ord eller ett leende tillbaka när man handlat färdigt. Bara tiggerskan kvar som ler och säger "hej då"...

Vad skall då de ta sig till som får mera fritid? Kanske kan föreningslivet få en chans igen? Trevlig meningsfylld samvaro med nya arbetsuppgifter när man inte har arbetskamrater mer.

Läser vidare i en nyutkommen bok "Sverige - värt att skydda" om hur sårbart vårt moderna samhälle är och är glad för att jag bor på landet och har min bastrygghet någorlunda säkrad med vatten och värme. Men när det gäller livsmedel ser det värre ut. Vid en allvarlig kris så är Sverige inte särskilt väl förberett. Hembygdsföreningarna skulle kunna bidraga vid allvarliga kriser med soppkök, inlogering och omhändertagande av människor på flykt. Här finns plats till många frivilliga. Men det kräver förberedelse och träning.

Jag tycker ju att vanliga föreningar har mycket att vinna när de samarbetar och har gemensamma aktiviteter. Vi skulle kanske köra lite kurser för våra medlemmar - i samarbete med Civilförsvaret, Röda Korset, Räddningstjänsten eller andra? Första hjälp, hjärt-lung räddning, hjärtstartare, krishjälp, brandsläckning m.fl. Det kunde i sin tur ge hembygdsföreningarna lite nytt innehåll och kanske dra till sig yngre som vill gå dessa utbildningar i sitt lokalområde?

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

23 december 2017 Hej! Snön töade bort och det blev nästan varmt ute igen. Ute är det då inte så mycket julstämning kvar, men inne blir det lite lättare att få värmen i ett så här gammalt hus, där uppvärmningen fortfarande beror på kakelugnar och kaminer supplerat med el. I går kom en av våra familjemedlemmar hit för att fira jul med oss och släktingarna knackar på dörren med hembak och presenter. Snälla hembygdsföreningsmedlemmar har också gett mig bullar, kakor och konfekt. Mor bakar inte längre och det har värmt våra hjärtan att möta denna omtanke och generositet.

Året har varit bra för hembygdsföreningen. Vi har genomfört våra vanliga aktiviteter och försökt med ett par nya. Pizza med film och jägarkvällar kommer vi fortsätta med. Jag hoppas att vi skall kunna få med flera ungdommar under 2018 med någon form för musikaktivitet.

Vi har haft bra med besökare och många trevliga stunder tillsammans. Tack för att Du är medlem och tack till alla dem som kom, deltog och hjälpte till.

Skulle Du nu så här i sista minut sakna en bra julklapp - så ge bort ett års medlemskap i Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening! Medlemsavgiften för 2018 är 90 kr för vuxna, 130 kr för par och 15 kr för barn och ungdom, t.o.m 18 år. Som medlem får man årligen en årsskrift med många intressanta artiklar och bilder från vår bygd förutom att man stödjer föreningens arbete med att bevara, utveckla och visa vårt viktiga kulturarv. Mejla till mig så skall jag gärna hjälpa till - också efter jul.

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

14 november 2017 Hej! Nu är det en månad kvar innan Fiberföreningen Trilleholm-Boterstena läggs ner. Det gläder jag mig till. För precis två år sedan startade vi på arbetet med att förse de boende i området söder om Ullervad bro till Boterstena med en optisk fiberförbindelse till Internet. Vårt arbete är klart och vi som bor i denna delen av kommunen har nu lika möjligheter som de flesta andra i tätorterna. Ett stort steg framåt för utbildning, företag och inte minst alla som bara vill surfa på Internet, titta på TV eller ringa i telefonen. Kopparnätet läggs nu ner med en hastighet av 20.000 abonnenter om året och det drabbar först och främst dem som bor på landet.

På Persgården har vi ännu inte fått bredband. Det är ett av mina många delmål för föreningen. Bredband skulle bland annat ge oss möjlighet att ta del av Svenska filmarkivets filmskatt. Vi skulle kunna använda oss av Internet till föredrag, studiekretsar och underhållning. Kanske är en lösning på väg?

Föreningslivet får allt svårare att locka medlemmar och deltagare. Det är lite som om vår vana från Internet och TV - att "zappa" det vill säga att byta kanal och hoppa till något som är roligare, också sker mellan olika aktiviteter - man vill inte binda sig till att både deltaga i det som är roligt och det som är föreningsarbete.

Det är något som nu diskuteras i många föreningar - hur vi skall få nya medlemmar och dra till oss ungdommar och få hjälp till att genomföra våra arrangemang och underhålla byggnader m.m.

I vår hembygdsförening står det fortfarande rätt så bra till. Vi har fortfarande många medlemmar och vi behöver inte inställa våra aktiviteter på grund av för få funktionärer eller sviktande ekonomi.

Byggnadsvården har jag nämnt många gånger - det är vår och många andra hembygdsföreningars Akilleshäl. Vi har utöver rätt stora gröna ytor, Pergården, Ladan, Boden, Lillstugan, Smedjan, Toalettbyggnaden, Lorenzbergs ladugård och Klockstapeln att ta hand om och det är nog nära smärtgränsen. Skolmuseet i Leksberg är mindre betungande - där ordar vi lite i trädgården och städar inomhus.

Vi kommer att diskutera framtiden med de övriga hembygdsföreningarna i kommunen - vi har ett gemensamt problem.

Det är snart tid för den traditonella julmarknaden i Karleby. Det är på söndag den 19 från kl. 14 - 17. Vi hoppas att Du har tid att komma och besöka oss - och ta gärna med familj och grannar!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

14 augusti 2017 Här i augusti har vi ett par extra programpunkter som vi vill göra lite reklam för:

16 augusti: På onsdag är det extra våffeldag kl. 14-17 på Persgården. Kaffeservering och kanske bygdens största våfflor? Kom och njut en stilla stund på hembygdsgården.

17 augusti: "Skörda, skörda havre vem ska havren binda?" Vill du prova på att skörda med lie? Hembygdsföreningen ordnar slåtter hos Joakim Lilja och Cecilia Blomkvist i Karleby nu på torsdag den 17 augusti kl 18, om du är osäker på var Joakim och Cecilia bor så ringer du 0705 133 358. Det blir servering av svagdricka, kaffe och ostsmörgås på stenmurn efteråt.

19 augusti: 200 års jubileum på Skolmuseet i Leksberg I år är det 175 års jubileum för den svenska folkskolan, men skolan i Leksbergs bakke startade ännu tidigare. Ulla-Britt Westelius och Elisabeth Göthberg underhåller och berättar om skolan och Skolmuseet. Föreningen bjuder på kaffe, saft och bröd. Barnen får uppleva hur det kunde vara att gå i skolan i gamla dar. Alla är välkomna! Lördag den 19 augusti kl 14.

21 augusti: Bussresa till Torpa stenhus. Vi kör måndag morgon kl. 8.30 från pendlarparkeringen i Karleby till Hedared Stavkyrka och fortsätter till Hofsnäs Herrgård där vi äter lunch. Sedan vidare till Torpa Stenhus. Vi får professionell guidning. Man tar själv med smörgås/kaffebröd. Kaffe finns på bussen. Medlemmar endast 200 kr. Icke medlemmar 400 kr. Kontant betalning vid ombordstigning. Beräknad hemkomst ca. kl. 18 till Karleby. Anmälan till mobil 0722 199 288. Där finns fortfarande platser kvar.

Hoppas att vi får se många gäster till ovanstående arrangemang. Hjärtligt välkomna!

Truls Wiberg ordförande

4 augusti 2017 Hej! Efter torka så kommer regn. Om än inte i större mängder. Vattennivån är en meter lägre i trädgårdsdammen här hemma och vi vågar inte vattna med annat än det sparsamma regnvattnet i tunnorna under stuprören. Med en gammal egen borrad brunn vet man inte alltid hur mycket vatten man kan disponera över. Bäst att vara försiktig.

På Persgården har vi nu haft fem onsdagar med servering med de populära våfflorna som både är stora, goda och frasiga. Vädret har varit väldigt fint. Även onsdagen den 16 augusti kommer vi att ha servering om någon ännu inte hunnit att besöka oss. Det har varit mycket folk och flera kommer varje gång!

Med underhållet av husen går det sämre - ingen har reagerat på mitt förra nyhetsbrev. Jag hoppas att vi hinner med att måla lite någon dag i augusti.

Läste i dagens Mariestadstidning, att någon hade satt upp en skylt nere vid Kapellplatsen med en lite brysk text, för att få hundägarna att ta bort och ta med sig deras "skit" som det stod. Skylten har kommit upp på privat initiativ och föreningen står inte bakom, förutom att vi också tycker att man skall bort vad hunden lämnar efter sig på plats, väg eller stig för allas vår trevnad.

Vi vill gärna att våra skyltar - som vi har väldigt många av - skall vara trevliga att läsa och inte ge anledning till att besökare blir besvikna på tonläget.

Måndag den 21 augusti kör vi med buss på en dagsresa till Torpa Stenhus. På vägen stannar vi vid Hedared kyrka och vi äter lunch på Hofsnäs Herrgård. Vi kör från pendlarparkeringen vid Karleby (vid väg 26 söder om Mariestad) kl. 8.30 och kommer hem igen ca. kl. 18.

Vi kommer att ha med oss Elisabeth Göthberg som egen guide och där kommer också att vara guider på plats både i Hedared och på Torpa.

Priset för medlemmar är 200 kr och 400 kr för icke medlemmar. Betalning - endast kontant - vid ombordstigning.

Anmälan till mig på mobil 0722 199 288 så länge platser finns kvar.

Det är rätt länge sedan som hembygdsföreningen ordnade med bussresor och vi hoppas ju att detta bra erbjudandet skall falla i medlemmarnas smak.

Fortsatt trevlig sommar!

Truls Wiberg ordförande

13 juni 2017. Snart är det midsommar och vi arbetar nu för högtyck med att bli färdiga med det nya köket! Bara den gamla ugnen, dörrarna och taket var kvar när vi rev ut. Nu finns det ett nytt golv, nya kökselement med vackra bordskivor. Det är både nymålat och -nytapetserat med tapeter i gammal stil. Diskmaskin, ugn och ny spishäll. Kakel på väggarna. Det ser riktigt trevligt ut och nu kan vi bjuda gäster välkomna med en hög hygien och en trevligare miljö. Endast genom välvilliga bidrag från Grevillis och Hedins fonder samt privata och mycket frivilligt arbete har det lyckats att genomföra detta innanför vår budget. Välkomna till att se själva - kom och besök oss. Vi startar kl. 14.30 på midsommarafton fredag den 23 juni.

Vi tittar med jämna mellanrum på föreningens ekonomi och kan berätta att i perioden 2010-2016 kom 39% av våra inkomster från frivilligt arbete. 28% var gåvor och bidrag. Medlemsavgifterna utgör 26% och hyror och räntor 6% av inkomsterna.

I 2016 hade vi 664 medlemmar som genomsnittligt bidrog med 74 kr var. Så även om vi har satt upp medlemsavgiften så inverkar de många billiga par-medlemskapen och i viss mån ungdommarna på att den genomsnittliga medlemsavgiften är låg. Av de 74 kronorna försvinner 20 vidare till Västergötlands hembygdsförbund och till Sveriges Hembygdsförbund. Kvar blir 54 kronor.

Tittar vi på utgiftssidan så har föreningen använt 224 kr för varje medlem i 2016. Där är ett stort avstånd mellan de två talen och det är tack vara allt frivilligt arbete på våra arrangemang, de många besökarna och de välvilliga donatorerna som föreningen kan genomföra vårt höga aktivitetsnivå. Så fortsätt att besöka oss, ge gärna bort medlemskap som gåva och skulle någon betänka oss med bidrag så är det allt samman med till att göra det möjligt att fortsätta föreningens verksamhet.

I horisonten finns nämligen ett stort orosmoln som nu drar närmare. Underhållet av våra byggnader. Föreningen har en bra ekonomi men den klarar bara några två-tre år om vi blir tvungna att bara anlita hantverkare och betala marknadspris för reparationer och målning, takarbeten m.m. Föreningens genom årtionden sparade kapital skulle ogärna förskingras till daglig drift men finnas som buffert för oförutsedda händelser och framtida möjligheter. Det är föreningens frihetsgrad som finns i vårt kapital.

Vi har tagit fram en 10 års underhållsplan för våra byggnader med budget för perioden 2016-2026. Vi ligger redan efter och vi måste därför lägga ihop talen för både 2016 och 2017 för att se vad som nu krävs. Arbetsuppgifterna 2016+2017 beräknas ta ca. 305 timmar varav halv delen är frivilliga och till den resterande delen bör vi anlita hantverkare. Det är budgeterat till 125.000 kr+värdet av det frivilliga arbetet - i allt 195.000 kr.

Så ta väl emot vår förfrågan om Du kan lägga en eller ett par dagar på att måla här i semestern!

Ring till mig på 0722 199 288 och avtala tid. Vi har färg, penslar och kaffe...

Med vänliga sommarhälsningar,

Truls